Видовић: МУП да се жали на ослобађајућу пресуду Томпсону

Срна
Видовић: МУП да се жали на ослобађајућу пресуду Томпсону

Загреб - Јавни правобранилац Хрватске Лора Видовић очекује да ће полиција уложити жалбу на одлуку прекршајног судије у Слуњу, који је Марка Перковића Томпсона ослободила одговорности за узвикивање усташког поздрава "За дом спремни" на концерту у Слуњу 5. августа прошле године.

"Надам се да ће овлаштени подносилац жалбе поступити у законским оквирима и на основу праксе Високог прекршајног суда и Уставног суда", рекла је Видовићева.


Судија у овом предмету је прихватила да је усташки поклич саставни дио Томпсонове пјесме "Чавоглаве" и у њеном извођењу није нашла елементе прекршаја против јавног реда и мира.

Портал "Jutarnji.hr" преноси да је први став хрватског МУП-а, након пресуде, био да не би требало да жале на првостепену одлуку.

Међутим, без улагања жалбе, виша правосудна тијела немају прилику да доносе одлуку и уједначавају судску праксу.

Јавни правобранилац Хрватске је у извјештају за 2017. већ навела да је Високи прекршајни суд већ заузео став о недопустивости /нео/усташке иконографије и поздрава, а на исти начин се о кориштењу фашистичких симбола изјаснио и Уставни суд.

Прекршајни суд у Слуњу ослободио је 2. маја контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона оптужби за ремећење јавног реда и мира због усташког поздрава "За дом спремни!" на концерту у Слуњу.

Суд је одлучио да Томпсон није подстицао мржњу овим покличем током извођења пјесме "Бојна Чавоглаве" на концерту 5. августа прошле године на прослави "Олује".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана