Вехабије у Црној Гори и на Санџаку “спавачи” чекају знак да крену у акцију

Агенције
Вехабије у Црној Гори и на Санџаку “спавачи” чекају знак да крену у акцију

Подгорица - Безбједносне службе процјењују да на територији Санџака, укључујући и дио који припада Црној Гори, има око хиљаду вехабија спремних да се жртвују за Исламску државу.

Некада су били видљиви, препознатљиви и понашали су се екстремно, а сада су у потпуној илегали и чекају знак да крену у акцију.

Један дио вехабија тихо се повукао из редова екстремиста и фанатика, обријали су браде, продужили панталоне, вратили се својим породицама и сада се баве озбиљним пословима.

До прије десетак година вехабије су биле свуда видљиве у Санџаку, укључујући и дио који припада Црној Гори. Понашали су се екстремно, правили су нереде у џамијама, насртали на хоџе, пријетили убиством, нападали дјевојке које нису биле обучене по њиховим екстремно исламским назорима.

Истовремено, посљедњи извјештаји показују да је шест црногорских држављана убијено на ратишту у Сирији. Осам њих се вратило у Црну Гору, један борац ухапшен је у Турској, а још тројица су на подручју дјеловања такозване Исламске државе.

Ти подаци презентовани су у извјештају “Утицај медија на сузбијање насилног екстремизма у Црној Гори”, а након вишемјесечног истраживања невладине организације НОМЕН.

Како је рекао представник те агенције Стефан Кандић, током истраживања користили су податке Регионалног савјета за сарадњу, које институције нису оспориле.

У извјештају се наводи да се укупно 23 црногорских држављана - 18 мушкараца и пет жена налази на ратишту у подручјима дјеловања ИС-а, заједно са троје дјеце, од којих је шест мушкараца убијено у ратној зони.

Наводи се и да је пет бораца из Црне Горе ратовало у источној Украјини, на страни проруских сепаратиста, од којих је један процесуиран и осуђен у Црној Гори, а четворица су на ратиште отишла прије допуне Кривичног законика којом је одлазак на страна ратишта криминализован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана