Van der Belen: Strategija EU za Balkan ambiciozna, ali moguća

Tanjug
Van der Belen: Strategija EU za Balkan ambiciozna, ali moguća

Sofija - Predsjednik Austrije, Aleksandar van der Belen, ocijenio je danas u Sofiji, da je strategija za proširenje EU, sa rokom od 2025. za prijem zemalja Zapadnog Balkana, ambiciozna, ali ostvarljiva.

Van der Belen, koji se nalazi u posjeti Bugarskoj, rekao je na konferenciji za štampu da je za realizaciju perspektive do 2025. potrebna "dobra volja na obje strane".

"Srbija i Crna Gora su dvije zemlje na "prvoj liniji fronta", ali najpre moraju da se riješe konflikti, kao što je na primjer onaj između Srbije i Kosova, ili otvorena granična pitanja", zatražio je šef austrijske države.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev, takođe, je podvukao da prije mogućeg pristupanja EU zemlje regiona moraju da riješe "stare probleme".

"EU ne može sebi da priušti da uveze nove probleme", poručio je on dodajući da ne želi da predviđa nikakve datume ili rokove.

"Najvažnije je da dalje radimo na evropskoj perspektivi"ij, podvkao je Radev.

Ukazao je da je Bugarska za vreme svog predsedavanja već obavila dosta posla i fokus Unije usmerila ponovo na Zapadni Balkan.

Pristupna perspektiva Srbije i Crne Gore, pored "škakljivih tema"" kao što su kosovsko pitanje ili Turska bili su na dnevnom redu razgovora sa bugarskog premijera Bojka Borisova i predsjednika Austrije.

Inače, Austrija u drugoj polovini ove godine predsjedava EU, a najavljeno je u Beču da će jedan od prioriteta biti dalje približavanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana