Ustavni sud Hrvatske odbio da ulice mogu imati ime po datumu osnivanja NDH

B92
Ustavni sud Hrvatske odbio da ulice mogu imati ime po datumu osnivanja NDH

Zagreb - Ustavni sud Hrvatske proglasio je neustavnom odluku o imenovanju "Ulice 10. aprila" u selu Slatinski Drenovac po datumu kada je 1941. osnovana NDH.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je objavio da je "dobro poznata istorijska istina" da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina i da je kao takva predstavljala apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku istorijsku zloupotrebu tih težnji.

Sudije su zaključile da Hrvatska nije nasljednica NDH ni po kojoj osnovi.

Ustavni sud naglašava da navedeni ustavnopravni stavovi nisu vezani samo uz imena ulica, naselja i simbola, već predstavljaju i načelne stavove Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji osnovnih vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Sporno preimenovanje Ulice 21. novembra u naselju Slatinski Drenovac u Ulicu 10. aprila dogodilo se još u aprilu 1997.

Ustavni sud je donio odluku uz izdvojeno mišljenje sudije Miroslava Šumanovića.

Prema pisanju medija, table sa spornim nazivom ulice uklonjene su još 2013. kada je Ministarstvo uprave obustavilo primjenu odluke o preimenovanju. Opštinske vlasti nisu, međutim, promijenile ime ulice, pa mještani i dalje u dokumentima imaju upisan naziv Ulica 10. aprila.

Hrvatski mediji spekulišu da bi u skladu s ovom odlukom Ustavnog suda uskoro mogla da se očekuje zabrana korišćenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u grbu udruženja veterana Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

Spomen-ploča tog udruženja s uklesanim ustaškim pozdravom donedavno je bila postavljena u blizini ustaškog koncentracionog logora u Jasenovcu, a poslije skoro godinu dana, premještena je u spomen-područje za sve veterane u Novskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana