У Блајбургу више неће бити исто, Аустрија мијења правила?

Танјуг
У Блајбургу више неће бити исто, Аустрија мијења правила?

Блајбург - Окупљања у Блајбургу, малом аустријском градићу на граници ка Хрватској и Словенији, засигурно више никада неће бити иста, пише Тањуг.

Та окупљања неће бити иста након што је ове године устала најприје аустријска јавност, а потом се организовала и полиција против оног што се сматра једним од највећих неонацистичких окупљања у овом дијелу Европе.

Према писању ријечког Новог листа, Аустријанци нису упућени у финесе овог историјског догађаја, већ суде по фотографијама објављеним у тамошњим медијима, а које приказују атмосферу ша окупљања из претходних година.

А на тим фотографија се могу видјети људи који поздрављају нацистичким поздравом, породице и појединци обучени у усташке униформе...

Због свега тога, на Блајбуршком пољу је полицијска контрола била никад јача, а под посебном контролом су били појединци и организације које су означене као најекстремније.

Истовремено са блајбуршким скупом одржано је први пут и протестно окупљање у организацији аустријске невладине организације.

На транспарентима које су носили млади Аустријанци између осталог су биле истакнуте илустрације Каменог звијета из Јасеновца.

Блајбуршко окупљање, којем су присуствовали неки министри и предсједник Сабора Гордан Јандроковић, који је се окупљенима обратио, обезбјеђивале су и противтерористичке једнице.

Иначе, аустријска штампа је нимало бираним ријечима с изразитог политичког центра, пропратили овогодишње обиљежавање на Блајбургу.

Клајне Зајтунг тако пише о “хиљадама посјетилаца на усташкој комеморацији, а дан раније најавио је да се на усташкој комеморацији очекује 15.000 људи”, и једно и друго већ у наслову.

ОРФ је догађај најавио као “екстремистичко десно” окупљање, уз подсјећање да се прошле годин на том мјесту окупило чак 35.000 људи.

За разлику од претходних година аустријске власти су низом мјера спречиле “екстремистично политизовање” овог окупљања, па је на граници већ спречила уношење екстремистичких застава, униформи, капа, знакова, па и политичког пропагандног материјала, што је и сама бискупија Корушке уочи овогодишње комеморације изразито строго осудила.

Аустрија је још прошле године крајем љета, у рану јесен, провела све законске припреме како би убудуће под противнацистичку правну регулативу ове земље потпадало и слављење других фашистичких режима из Другог свјетског рата, у конкретном случају режима НДХ и уопште усташког покрета.

Европарламентарац аустријског СПО, Јозеф Ваиденхолцер је за хрватски портал Експрес рекао да је међу првима покренуо овогодишњу кампању поводом обиљежавања успомене на, како је рекао, третман ратних заробљеника с краја Другог свјетског рата.

“Хрватска политика не би требало да подржава блајбуршка окупљања, јер се на том мјесту истичу и симболи који су у Хрватској забрањени. Ипак, хрватски политичари тамо долазе сваке године, држе говоре на мјесту сјећања и учествују у полагању вијенаца”, рекао је Ваиденхолцер.

Он је објаснио да аустријске владе до сада нису реаговале зато што се, прво, све одвија на приватном земљишту, друго, зато што законодавство није било прилагођено као данас и, треће, зато што је до одмицања према политичкој екстремности дошло, како је рекао, тек у 1990.

Ове године, за промјену, у Аустрији су реаговале власти са свих нивоа, од врховне државне до локалне, те од правосуђа до полиције.

Црква у Аустрији у односу на Каптол послала је незабиљежео оштро упозорење, да ће Каптол сматрати одговорним за свако евентуално кршење закона и реда - од усташке иконографије, преко политичких порука, све до точења алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана