Туск: Ако су двије Кореје приближиле ставове, могу и државе Балкана

Танјуг
Туск: Ако су двије Кореје приближиле ставове, могу и државе Балкана

Скопље - Ако Европска унија не обезбиједи будућност Западног Балкана, тај регион ће наставити да се бави прошлошћу, изјавио је данас македонски предсједник орђе Иванов на заједничкој прес конференцији након заврсетка састанка у оквиру процеса Брдо-Бриони у Скопљу.

Иванов, који је био домаћин састанка, рекао је да од ЕУ очекује да региону не даје празна обећања, пошто "чланство у Унији за нас није празан идеал".

Истичући да је главни стратешки циљ Скопља чланство у НАТО и ЕУ, он је оцијенио да политика проширења ЕУ у случају Републике Македоније, није почивала да принципима и критеријумима Уније због, како је рекао, непошовања истих приципа од стране једне чланице ЕУ.

"Као предсједник Републике Македоније, позивам ЕУ да омогући паралелно кретање преговоа о чланству и превазилажење билатералних разлика између Македоније и Грчке", истакао је Иванов.

Он је додао да о томе Европски савјет има конацну ријеч, а не Европска комисија, а политичко питање не може да се ријеши само техничких приступом, већ захтјева храброст, одлучности кретаивност Уније.

Поздравио је објективне критеријуме за проширење засноване на заслугама сваке земље појединацно, али је ипак рекао да очекује већу флексибилност ЕУ када је ријеч о Македонији.

Предсједник је Европског савјета Доналд Туск на прес конференцији поновио да се чврсто залаже за европску перспективу Западног Балкана и поручио да је могуће да историја Балкана, "која личи на хорор филм, који се никад не завршава, ипак има срећан крај".

Као позитиван примјер поменуо је самит двије Кореје истицући да то све показује колико све зависи од добре воље и храбрости појединаца.

Поводом рјешавања спора око имена између Атине и Скопље, Туск је рекао да "немогуће постаје могуће".

"Протекле године слушао сам да је ово питање немогуће ријешити, али сада сте близу успјеха", рекао је Туск на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка Брдо-Бриони и додао да ако су Сјеверна и Јужна Кореја успјеле да приближе ставове, "сигурно је да ће доћи до рјешавања несугласица у региону".

И предсједница Хрватска Колинда Грабар Китаровић рекла је да сматра да државе Западног Балкана морају да ријеше билатерална питања, прије уласка у Европску унију, каже да Хрватска подржава политику проширења, те поручује да билатерална питања морају да се ријеше прије уласка у ЕУ.

"ЕУ ће сигурно бити јача, просперитетнија и цјеловитија када јој се придруже земље Западног Балкана", увјерена је хрватска предсједница, док је словеначки предсједник Борут Пахор пренио новинарима је да су учесници састанка Брдо-Бриони имали отворене разговоре и да су се "помјерили од мртве тачке" када су у питању односи међу државама Западног Балкана.

Он је додао да ЕУ на будућност гледа са оптимизмом, али је упозорио да се не смије потцијенити ниједан мали инцидент.

"Сви проблеми могу да се ријеше", увјерен је Пахор.

Премијер Бугарске, земље која председава ЕУ, Бојко Борисов, као специјални гост састанка позвао је предсједника Србије Александра Вучића и косовског предсједника Хашима Тачија да пронађу начин да дођу до неког договора.

Он је на конференцији за новинаре указао на данашњи историјски сусрет званичника двије Кореје рекавши да они могу да ријеше своје проблеме, а донедавно су имали ракете и бродове уперене једне против других.

Ако су они донијели историјску одлуку да се рукују зашто и ми не можемо да урадимо то и имамо исти приступ, запитао је Борисов.

"Убијеђени смо да сви треба да будемо дио Уније", рекао је он и додао да ћемо сами бити криви ако то не искористимо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана