Tri države tragaju sa plaćenim ubicom: Čaba se krije na potezu BiH - Kosovo?

blic.rs
Tri države tragaju sa plaćenim ubicom: Čaba se krije na potezu BiH - Kosovo?

Za plaćenikom Čabom Derom (39) trenutno zbog ubistava tragaju policije tri zemlje: Srbije, Mađarske i Holandije, ali je pitanje koliko je ljudi, i to po nalogu, likvidirao u protekle dvije godine, od kada je pušten iz zatvora poslije izdržane kazne zbog egzekucije Branislava Jelačića.

“U prvom mahu se sumnjalo da će ga organizator posljednje likvidacije, Nebojše Markovića u Beogradu, možda eliminisao da ga ukoliko padne ne razotkrije. Međutim, Der je beskrupulozan, ne zanima ga da li će ostaviti traga prilikom ubistva, i kao takav pogodan je da odradi još neke “poslove”. Vjerovatno je utočište našao kod nekog za koga je već radio i ko će ga opet angažovati da eliminiše nepoželjnog bivšeg saradnika ili rivala. Informacije ukazuju da je radio i za kriminalne grupe iz uže Srbije, Hrvatske, Mađarske, ali i za crnogorske. Bio je u kontaktu i sa grupom narko-bosa Nasera Keljmendija, čiji poslovi su razgranati širom Balkana, a najveći uticaj ima na Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini, pa nije nemoguće da je tamo našao utočište”, ukazuje sagovornik.

Holandska policija sumnjiči Čabu Dera (38), koji je 5. januara ove godine u beogradskom naselju Banovo brdo ubio Nebojšu Markovića (37), i za ubistva Hrvata Ivana Serdarušića u julu prošle godine u Amsterdamu, kao i još jednog muškarca u Budimpešti u septembru. Holandska policija saopštila je da je Dera plaćeni ubica sa mađarskim i srpskim državljanstvom.

Policija vjeruje da je Dera stigao u Holandiju oko 8. januara, te da je tri nedelje kasnije počinio ubistvo u jednom italijanskom restoranu u Amsterdamu. Ušao je u restoran obučen kao turista i upucao žrtvu u glavu, prenose tamošnji mediji.

Lice Čabe Dera jasno se vidi na snimcima nadzorne kamere, a na mjestu zločina pronađen je i njegov DNK.

Čaba Der je u Srbiji osuđen na zatvorsku kaznu 2004. godine zbog ubistva. Pušten je iz pritvora u februaru 2017. godine. Iz policije su u saopštenju naveli da žele da razgovaraju sa svima koji su imali kontakt sa Derom u periodu od 8. do 30. razgovarala sa svakim ko je imao kontakt sa Derom od 8. do 30. jula kada se ubistvo dogodilo i za informacije o njemu ponudili nagradu od 20.000 evra.

Prema navodima holandskih medija Čabina žrtva se već duže vrijeme bavila poslovima u vezi sa prodajom droge pa se to navodi kao glavni smijer istrage i motiv Serdarušićeve egzekucije.

Izvori bliski holandskim istražnim organima navode da je Der ostavio brojne tragove na mjestu zločina, a policija je uspjela da rekonstruiše njegovo kretanje nakon ubistva.

Žrtvu koja je ručala u restoranu u Betovenovoj ulici u Amsterdamu ulici na egzekutor je upucao u glavu pištoljem s prigušivačem, a potom je pobjegao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana