Tompson više ne može da kliče za dom spremni

Tompson više ne može da kliče za dom spremni 02.03.2018 11:11 | Tanjug

Zagreb - Zaključke i preporuke hrvatske vladine Komisije za suočavanje s prošlošću svako tumači na svoj način, a prema "Jutarnjem listu" pjevač Marko Perković Tomson, koji inače favorizuje ustaštvo na svojim nastupima, više neće moći da diže desnicu i kliče "za dom spremni".

Komisija za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima je svoj jednogodišnji rad sažela na 33 stranice preporuka koje je u srijedu, nakon godinu dana rada na tome, dostavila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

Konstatovano je, kako se podsjeća, da je ustaški pozdrav "za dom spremni” protivan hrvatskom Ustavu, ali "dopustiv u izuzetnim situacijama".

Prema tumačenju "Jutarnjeg lista", preporuke Komisije ne obavezuju vladu formalno, ali obavezuju politički, a to, kako se navodi, znači da vlada neće izlaziti izvan okvira koji su joj preporučeni.

Ukoliko se budu slijedile preporuke Komisije, neće biti potrebno da vlada donosi poseban zakon kojim bi bila regulisana upotreba simbola o pozdrava fašističkih i komunističkih režima, piše list.

U odnosu na aktuelne zakonske regulative, kako se navodi, neće biti bitnih izmjena.

Može se, međutim, očekivati da bi se aktuelne odredbe krivičnog zakona koje zabranjuju govor mržnje dopunile tekstom koji bi pod širenje mržnje podveo upotrebu ustaškog ''U'', pozdrava ''Za dom spremni'', ''Za dom i poglavnika'', četničku kokardu, znak svastike, rimski pozdrav, ''Zig hajl".

Znak crvene zvijezde petokrake, srp i čekić ili pozdravi i žigovi ''Smrt fašizmu - sloboda narodu'' i drugi nisu sporni i u slobodnoj su upotrebi.

Ali, dodaje se, zabranjeno je širenje mržnje i netolerancije koje bi u osnovi imalo pozivanje na komunizam.

Izuzeci od zabrane odnose se na ustaški poklič "za dom spremni” i to, kako se navodi, zato što se "dio hrvatskih jedinica pod tim pozdravom borio u domovinskom ratu".

Nekažnjeno taj poklič bi se, kako je predviđeno, mogao koristiti ako su pojedine vojne formacije taj pozdrav koristile kao "službenu oznaku" na svojim zastavama i grbovima u period od 1991. do 1995.

Ipak, kako se navodi, dopuštanje javne upotrebe tog pozdrava morala bi biti striktno vezani uz događaje na kojima se, na javnim mjestima, odaje "poštovanje braniteljima koji su poginuli za Hrvatsku boreći se pod tim insignijama”.

Pa tako, prema tumačenju "Jutarnjeg", pjevač Marko Perković Tompson ni slučajno ne bi smio da koristi poklič "za dom spremni”.

"Ako bi to učinio, bilo bi nedvosmisleno da se ogriješio o zakon i da je počinio djelo širenja mržnje. Koncert nije mjesto na kojem se odaje poštovanje braniteljima, niti se na bilo koji način može vezati za mjesto stradanja hrvatskih branitelja”, konstatuje "Jutarnji list".

Ako bi se, dodaje se, propisala striktna zabrana upotrebe fašističkih simbola, oni koji bi ih ipak nosili, morali bi biti sankcionisani.

Kaznu, navodi se, ne mogu izbjeći ni oni koji koriste zastave, kape i druga obilježja sa ustaškim simbolima, na primjer, na obilježavanju stradanja u Blajburgu.

"Premda su zločine na Blajburgu počinile partizanske jedinice i masovna ubistva su izvršena pod simbolom zvijezde petokrake, izuzetak od zabrane upotrebe fašističkih simbola odnosila bi se isključivo na hrvatske branitelje, i to one koji su se borili pod zastavom HOS-a”, tumačenje je ovog zagrebčkog dnevnika.

A pitanje svih pitanja da li bi poslije svega sporna spomen ploča HOS-a, na kojoj se nalazi grb sa isklesanim ustaškim pokličem "za dom spremni”, mogla biti vraćena u Jasenovac, Jutarnji tumači na način da je ovo jedna od "situacija koja bi sigurno izazvala dileme u praktičnoj primjeni zakona".

"S jedne strane bi bila podložna izuzetku koje predlaže Komisija jer su u Jasenovcu pod spornim grbom i ustaškim pokličem stradali hrvatski branitelji, ali bi istovremeno bila nedopustiva jer je Jasenovac mjesto holokausta i ustaški pozdrav tamo znači provokaciju i širenje netolerancije”, navodi list.

"Jutarnji" komentariše i kako bi se tretirale poruke koje veličaju, kako navode, "velikosrpsku agresiju i tzv. SAO Krajinu”, te dodaje da bi takve poruke takođe bile zabranjene, kao i nošenje kokarde.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica