Tompson oslobođen: Za dom spremni dio pjesme, on je pisao

Agencija
Tompson oslobođen: Za dom spremni dio pjesme, on je pisao

Zagreb - Prekršajni sud u Slunju oslobodio je hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona zbog pokliča "Za dom spremni" na proslavi godišnjice "Oluje" 2017. godine.

Tompson je bio optužen za remećenje javnog reda i mira, a sud je odlučio da pjevač pokličem "Za dom spremni" nije podsticao mržnju.

Čitajući obrazloženje presude, sudija je navela da je "Za dom spremni" sastavni dio stihova njegove pjesme "Bojna Čavoglave" koju je on lično napisao.

"Za dom spremni” bio je vojni pozdrav koji su tokom Drugog svjetskog rata koristile ustaše u NDH, a koristile su ga i hrvatske jedinice tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Tompson se početkom marta oglasio povodom pozdrava "Za dom spremni", navodeći da su "poklič "korišćen i ranije kroz istoriju", a da su ga "koristili branitelji tokom devedestih".

"I ja sam ga 1991. uvrstio u pjesmu koja je odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas njeguje uspomenu na to vrijeme u kojem se stvarala država. To je jedina prava istina i sve drugo je manipulacija od strane jugokomunističkih grupa", napisao je on na Fejsbuku.

O pokliču "Za dom spremni" krajem februara odlučivala je i Komisija za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Vlade Hrvatske, kada je donijeta odluka da je on "protivustavan, ali da se može ponekad koristiti".

Tompson se često dovodi u vezu sa promovisanjem ustašva, na njegovim koncertima često ima dosta ustaške ikonografije, dok on pjeva nekoliko pjesama u kojima se poziva na ubijanje Srba. Jedna od njih je "Jasenovac i Gradiška Stara" sa tekstom: "Jasenovac i Gradiška Stara / To je kuća Maksovih mesara / U Čapljini klaonica bila / Mnogo Srba Neretva nosila".

"Za dom spremni” se često može čuti na fudbalskim stadionima među navijačima koji velikom većinom desničarski nastrojeni, ali među pojedinim sportistima.

Podsjećamo, hrvatski fudbaler Josip Šimunić prevodio je skandiranje "Za dom spremni” sa navijačima u Zagrebu nakon pobjede nad Islandom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, zbog čega ga je FIFA kaznila na deset utakmica i uskratila mu učešće na Mundijalu.

Osim toga, dosta bure u odnosima između Srbije i Hrvatske izazvala je ploča posvećena pripadnicima HOS-a poginulim tokom devedsetih godina koja je postavljena u Jasenovcu u kojem je tokom NDH bio najveći ustaški logor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana