Todorić se sa Đinđićem se dogovarao o kupovini Frikoma

Agencija
Todorić se sa Đinđićem se dogovarao o kupovini Frikoma

London - Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić je izjavio da je sa nekadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem dogovarao kupovinu "Frikoma" i da je u Srbiju prije kupovine "Merkatora" uložio 400 miliona evra.

Todorić je intervju dao u Londonu, gdje će sud 20. aprila donijeti odluku o zahtjevu za njegovo izručenje Hrvatskoj zbog zloupotreba u privrednom poslovanju.

- Kada sam se kandidovao za kupovinu prve industrije u Srbiji došao sam kod nadležnog ministra i on se nasmijao i rekao mi: "Jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investirate u ovakvim okolnostima - kazao je Todorić.

On je rekao da ga je "nakon četiri mjeseca pozvao neki ministar iz Srbije".

- Veli mi da sam bio kod njega i da sam htio da investiram i pita me da li bih došao na razgovor sa premijerom Đinđićem. Rekao sam da bih, dobio sam termin. Dođem kod gospodina Đinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali. Rekao sam da sam se kandidovao za kupovinu dionica "Frikoma" i rekao sam premijeru da razumijem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu riječ da kažem. On se okrenuo prema ministru i rekao mu: "Ako Todorić da najbolju ponudu, upakuj mu to i ima da kupi" - naveo je Todorić.

On je dodao da je "trebalo u takvim uslovima stvarati regionalnu industriju". Todorić je pričao i tome kako se "posvetio hrani prije pet, šest godina".

- Ne znam sad tačno, ali nisam završio ritejl (prodajni lanci). Onda sam se borio u vezi sa tim vražijim "Merkatorom", napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan ritejl "Konzum" i u njemu napravio ogroman novac, onda sam krenuo u Bosni i u Srbiji. U Srbiji sam potrošio negdje 400 miliona evra, u Sloveniji 200 miliona evra - rekao je Todorić.

- Mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri. Ili je trebalo to da prodam ili to sve objedinim. Krenuo sam na "Merkator" i to je bilo dosta realno, ali ja sam se mučio tri godine da bih ga dobio. Morate shvatiti da je "Agrokor" potrošio ogroman novac da kupimo "Merkator", borio sam se s njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni, rušio sam mu promet, cijene, borio sam se. Pravio je druge gluposti, da bi bio jači od mene kupovao je u Bosni prodavnice, pa u Srbiji. To je bila borba na smrt, praštali su milioni - kazao je on.

Todorić je iznio tvrdnju da je "na kraju uspio i napravio čudo sa tim uspjehom".

Tuđman

Na pitanje o druženju sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom i o tome "da li je politika bila presudna da "Agrokor" ovako naraste", Ivica Todorić je odgovorio:

- Kako? Šta su oni meni? Ja sam platio oko 200 miliona maraka sve dionice koje smo kupovali u to prvo vrijeme. Šteta je da sam jedan evro platio. Trebalo je sve da dam u investicije. Ja sam ovako napravio ogromnu industriju, zamislite da to nisam davao koliku bi vrijednost napravio. Oni su meni prodali dvije firme, ne Tuđman, on je ništa - naveo je Todorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana