Свјетски медији објавили вијест о пресуди Караџићу

Срна
Свјетски медији објавили вијест о пресуди Караџићу

Лондон - Водећи свјетски медији објавили су данас да је Жалбено вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу осудило првог предсједника Републике Српске Радована Караџића на доживотну робију због злочина током рата у БиХ.

Страни медији објавили су цијели животопис Караџића од уласка у политику до хапшења и пресуде и већина описује да је први предсједник Републике Српске “хладнокрвно” дочекао пресуду.

Лист “Дејли мејл” наводи да се овај случај сматра кључним за правду за жртве сукоба у БиХ у којој је током рата настрадало више од 100.000 људи, док су милиони остали без крова над главом.

Франс прес наводи да данашња пресуда представља један од посљедњих случајева произашлих након распада бивше Југославије.

Питер Робинсон, адвокат Караџића, рекао је агенцији АП да његов клијент осјећа моралну одговорност за почињене злочине, али “не и личну кривичну одговорност”.

Лист “Гардијан” пише да је Караџићево оправдање етничког чишћења као одбрана западне цивилизације пред муслиманима од њега створило неку врсту иконе међу десничарским екстремистима и наводи случај нападача из Новог Зеланда.

Караџић је 2016. године проглашен кривим за геноцид и ратне злочине и осуђен је на 40 година затвора.

Караџић је рекао да се пресуда против њега базира на “гласинама”. Он је покренуо жалбени поступак прошле године, рекавши да је протјеривање муслимана и Хрвата током деведесетих година прошлог вијека било “мит”, наводи АП.

Међународни званичници у БиХ апеловали су да бивше зараћене стране поштују одлуку Трибунала и да крену путем помирења.

АП наводи да је данашња одлука Механизма изазвало супротне реакције.

Исти извор каже да док су босански муслимани поздравили пресуду као бар неку врсту правде за жртве, Срби у БиХ сматрају да је то само још један доказ неправедности судија УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана