“Švajcarac Kris” progovorio o stranim plaćenicima u Hrvatskoj, “branitelji” ogorčeni

 “Švajcarac Kris” progovorio o stranim plaćenicima u Hrvatskoj, “branitelji” ogorčeni 10.09.2018 11:32 | Srna

Osijek - Dokumentarni film “Švajcarac Kris” /Cris the Swiss /, koji govori o ubistvu švajcarskog novinara Kristijana Virtenberga 1992. godine u Osijeku, izaziva gnjev “braniteljskih” udruženja Hrvatske, jer rat označava kao građanski, a “heroje” opisuje kao zločince.

Virtenberg je ubijen u blizini Osijeka 6. januara 1992. godine udarcima tupim predmetom, gušenjem konopcem i davljenjem. Za ovo ubistvo je, po običaju, optužena srpska strana.


Međutim, dokumentarac kao nalogodavca ubistva označava stranog plaćenika Eduarda Floresa Čika, koji se borio u hrvatskim snagama i koji u Hrvatskoj ima status heroja.

Film je djelimično finansirala Hrvatska, ali ovo ostvarenje neće biti prikazivano u redovnoj distribuciji u toj zemlji jer svi strahuju da bi to moglo da izazove negodovanje “braniteljskih” udruženja i hrvatske desnice.

Dugometražni animirano-dokumentarni film “Švajcarac Kris”, međutim, biće prikazan u Švajcarskoj već tokom ovog mjeseca.

Autor filma Anja Kofmel, koja je u srodstvu sa ubijenim Virtenbergom, optužuje plaćenika Folrensa Čika, koji je bio saradnik Branimira Glavaša, ratnog gospodara Osijeka.

Dokumentarac je prikazan na manjim festivalima u Motovunu i Opatiji, ali je nakon projekcije na zagrebačkom “Animafestu”, kada je izvan konkurencije prikazan u bioskopu “Tuškanac”, izazvao gnjev pojedinih udruženja veterana, koja su odmah zatražila zabranu prikazivanja.

U filmu se strani vojnici u tadašnjim hrvatskim snagama otvoreno nazivaju plaćenicima.

Zvanično, Eduardo Roza Flores, koji je 2009. godine ubijen u Boliviji, gdje je bio među zavjerenicima koji su namjeravali da ubiju tamošnjeg predsjednika Eva Moralesa, u Hrvatskoj je junak koji je zbog “zasluga” dobio državljanstvo, ali on i mnogi strani borci bili su u stvari “psi rata”.

Hrvatski mediji podsjećaju da je nakon ubistva Virtenberga ubijen i novinar koji je došao da istražuje njegovu smrt.

Virtenbergov dnevnik pronađen je bez zadnjih stranica, a laptop nikada nije vraćen porodici.

Zbog tih sumnji, njegov bliski prijatelj britanski foto-reporter Pol Dženkis, koji je radio za londonski “Independent”, odmah je došao u Osijek da otkrije istinu.

Međutim, četiri dana kasnije i on je ubijen.

Službeno objašnjenje bilo je da ga je “pogodio snajperski metak sa srpskih položaja”.

Film “Švajcarc Kris” pripadnike stranog bataljona u hrvatskim snaga označava kao plaćenike, koji se nisu bavili diverzantskim akcijama, već su bili propaganda kako bi svijetu bilo pokazano da Zagreb ima široku međunarodnu podršku.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica