Супер посао или превара вијека у Хрватској?

Агенције
Супер посао или превара вијека у Хрватској?

Загреб - Познати трговац оружјем Звонко Зубак изјавио је да Хрватској, по повољној цијени од само 75,9 милиона долара, може набавити ескадрилу борбених авиона.

Ријеч је о половним апаратима “мираж 2000” произведеним 1984. године, а које су користиле ваздухопловне снаге Бразила. Авиони би стигли до краја 2019. године, а потребно је да им буде продужен животни вијек за 2.000 сати.

- Спреман сам да помогнем Хрватској својим искуством и нудим брзу, исплативу и реалну набавку ескадриле борбених авиона по прихватљивој цијени - рекао је Звонко Зубак.

Он је своју понуду послао на све званичне адресе. Авиони су, каже он, четврте генерације, НАТО компатибилни, произведени 1984. године, са преосталим ресурсом од 150 до 200 од укупно 6.000 сати лета. Зубак нуди и рок отплате од седам година, уз годишњу камату од 1,2 одсто. Понуда садржи 10 једносједа и два двосједа.

Међутим, како су објавили поједини хрватски медији, иза ове понуде стоји једно велико “али”. Наиме, они су открили непознате детаље о поменутим авионима. Како су објавили, Хрватској Зубак нуди 35 година старе авионе са потрошеним ресурсима за које је спорно колико још дуго могу летјети и након што им буду продужени ресурси. Ти су авиони, након што су 20 година летјели у склопу француског ратног ваздухопловства, 2005. године продати Бразилу за 80 милиона евра, што је укључивало и резервне дијелове, обуку пилота и техничара. Бразилци су тим авионима намјеравали летјети још пет година, док не набаве нове. Успјели су да их користе до краја 2013. године.

Неименовани извор из бразилског ваздухопловства тада је за агенције изјавио: “Кроз логистичке напоре, успјели смо да продужимо ресурсе за још двије године. Требало је да престанемо да летимо 2011. године”.

Осим дотрајалости наведених авиона, постоји још један велики проблем са Зубаковом понудом. Наиме, прије мање од мјесец дана португалски медији су објавили да су ти авиони продати компанији “Процор” за 452.000 долара.

Ратне набавке

За вријеме рата деведесетих Зубак је Хрватској набавио “мигове”, борбену ескадрилу хеликоптера “Ми-24”, транспортни “Ми-8” и “Ми-17” - укупно 53 летјелице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана