“Štajerska garda” brani granice od muslimana

Glas Srpske
“Štajerska garda” brani granice od muslimana

Ljubljana - Slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao “Štajerska garda” sprovode obuku za rat protiv muslimana i ljevičara. Oni su na društvenim mrežama objavili fotografije gdje se naoružani i maskirani užurbano pripremaju za odbranu granice.

Nekadašnji predsjednički kandidat, vođa navijačke grupe Fudbalskog kluba Maribor, pripadnik krajnje desnice i zagovornik samostalne štajerske države Andrej Šiško potvrdio je medijima da je on na čelu ove grupe.

Šiško je poručio da će se 13. septembra u Ljubljani okupiti veliki broj ljudi koji će tražiti od nove vlade Marjana Šareca da pooštri uslove ulaska u Sloveniju.

Mediji pišu da pripadnici ove jedinice tvrde da slovenački radikalni desničari najavljuju “vrelu jesen” i proteste.

Tehnički premijer Miro Cerar izjavio je da je spomenuti događaj apsolutno nedopustiv, kao i da grupa iz Maribora tako bespotrebno podstiče strahove i širi mržnju.

- Slovenija je bezbjedna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao, te očekujem da će mjerodavna tijela odmah preduzeti mjere protiv bilo kakve paravojske - kazao je Cerar.

Slovenački portal “24ur” objavio je da su slovenački ultradesničari koji se predstavljaju kao “Štajerska garda” postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući “vrelu jesen” i proteste koji će “Sloveniju pretvoriti u Venecuelu”.

Portal je naveo da brojni Slovenci nisu vjerovali da se ovakve stvari dešavaju, ali je kasnije tu vijest potvrdio nekadašnji predsjednički kandidat Andrej Šiško, koji je na čelu grupe.

Zabrinuti Pahor

Slovenački predsjednik Borut Pahor izrazio je zabrinutost zbog navodnog osnivanja paravojne grupe iz Maribora i ocijenio da je to neprihvatljivo.

- To je potpuno neprihvatljivo - saopšteno je iz Pahorovog kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana