Шта пише у тајним америчким папирима око Ф-16 за Хрвате

Агенције
Шта пише у тајним америчким папирима око Ф-16 за Хрвате

Хрватски државни и војни врх најмање годину дана био је упознат са америчким ставом и условима продаје израелских бробених авиона Ф-16 Барак.

Још у јануару 2018. америчка страна је хрватском државном врху упутила тзв. non-peper документ у којем је врло јасно назначила које све препреке стоје за куповину израелских авиона.

Информацију да је хрватска страна, односно Канцеларија предсједнице, упозната с проблемима објавио је у петак Велимир Бујанец у својој емисији "Бујица". Амерички документ стигао је на Пантовчак у јануару прошле године, потврдио је Јутарњем листу извор близак предсједници.

Према његовим ријечима, исти је документ морао доћи и у Канцеларију премијера као и у Министарство обране јер су они директно одлучивали о куповини. Радило се о некој врсти техничког водича из којег се јасно видјело шта америчка страна тражи да се реализује око куповине авиона и више-мање су те ставове из non-papera задржали до краја. Из non-paperа било је видљиво на која све питања треба обратити пажњу, а тај документ је "без потписа", што је уобичајено у дипломатији. Саговрник каже да је non-paper из јануара написан на двије странице, али да техничке детаље Пантовчак није разматрао, јер је то био посао који су водили други.

Како су те повјерљиве информације из non-paperа дошле до Бујанца, може се само нагађати, али није искључено да је о свему био обавијештен тадашњи, а данас бивши, савјетник Мате Радељић. Предсједници, наводе хрватски медији, је од почетка тог процеса набавке борбене ескадриле било важно да се подигне способност Оружаних снага, а с техничком нивоом њена канцеларија није имала везе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана