Srbi iz Slovenije žele novi krovni savez

Srna
Srbi iz Slovenije žele novi krovni savez

Predstavnici Srba iz Slovenije pokrenuli su inicijativu da osnuju novi savez pod imenom Savez Srba iz Slovenije, navode Štajerske novice.

Ovaj novi savez trebalo bi da pod jedan krov ujedini sve saveze i srpska društva u Sloveniji sa ciljem da zajednički riješe srpsko pitanje u Sloveniji.

Odlučeno je da se Srbi iz Slovenije, koji su do sada bili povezani u različitim savezima i društvima i veoma slabo su sarađivali povežu i ujedine, navode Štajerske novice.

Pokroviteljstvo inicijativnog odbora preuzela je Ambasada Srbije u Ljubljani, uz podršku Ministarstva pravde Srbije i Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Ovu inicijativu pomoći će i članovi filmske sekcije SKD Štajerska zajednica, a projekat “600 godina pravoslavlja u Sloveniji” već je prijavljen Ministarstvu kulture Srbije.

Film o 600 godina boravka Srba u Sloveniji trebalo bi da doprinese tome da oni budu priznati u toj zemlji kao nacionalna manjina.

Novine navode i da se Srbi koji žive u Sloveniji pripremaju za proslavu Uskrsa po Julijanskom kalendaru.

Najveće okupljanje pravoslavnih vernika biće u pravoslavnoj crkvi u Ljubljani, a vjernici će se okupiti i u crkvama u Mariboru, Celju, Kranju, Kopru i Murskoj Soboti.

U Kopru je počela i izgradnja pravoslavne crkve, a postavljanju kamena temeljca prisustvovao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i veliki broj predstavnika pravoslavne i katoličke crkve, kao i političari iz ovog dijela Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana