Срби из Словеније желе нови кровни савез

Срна
Срби из Словеније желе нови кровни савез

Представници Срба из Словеније покренули су иницијативу да оснују нови савез под именом Савез Срба из Словеније, наводе Штајерске новице.

Овај нови савез требало би да под један кров уједини све савезе и српска друштва у Словенији са циљем да заједнички ријеше српско питање у Словенији.

Одлучено је да се Срби из Словеније, који су до сада били повезани у различитим савезима и друштвима и веома слабо су сарађивали повежу и уједине, наводе Штајерске новице.

Покровитељство иницијативног одбора преузела је Амбасада Србије у Љубљани, уз подршку Министарства правде Србије и Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама.

Ову иницијативу помоћи ће и чланови филмске секције СКД Штајерска заједница, а пројекат “600 година православља у Словенији” већ је пријављен Министарству културе Србије.

Филм о 600 година боравка Срба у Словенији требало би да допринесе томе да они буду признати у тој земљи као национална мањина.

Новине наводе и да се Срби који живе у Словенији припремају за прославу Ускрса по Јулијанском календару.

Највеће окупљање православних верника биће у православној цркви у Љубљани, а вјерници ће се окупити и у црквама у Марибору, Цељу, Крању, Копру и Мурској Соботи.

У Копру је почела и изградња православне цркве, а постављању камена темељца присуствовао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије и велики број представника православне и католичке цркве, као и политичари из овог дијела Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана