Скандал у Словенији: Наоружани и маскирани људи припремају се за “одбрану границе”

novosti.rs
Скандал у Словенији: Наоружани и маскирани људи припремају се за “одбрану границе”

Словенију тресе незапамћени скандал након што су објављене снимке велике групе наоружаних и маскираних људи у Марибору, који се наводно припремају за “одбрану границе”.

Реаговао је и предсједник Словеније Борут Пахор изјавивши како је крајње неприхватљиво да наоружана група мушкараца скривених иза црних капуљача пријети, а у рукама држи пушке и сјекире.

Вођа скупине је Андреј Шишко, који је био и предсједничлки кандидат и вођа навијачке скупине фудбалског клуба Марибор, припадник крајње деснице који је најавио “битку за јужну границу”.

Паравојну скупину организовао како би се Дежела “одбранила” од имиграната, уз поруку да су то “штајерски патриоти”. Касно прексиноћ реаговао је технички премијер Миро Церар поруком да се тако шири мржња и да Словенија нема никакве потребе за паравојним скупинама по узору на Ку Клукс Клан.

За Шишка је одмах објављено да има криминалну прошлост, док је он поручио да ће се 13. септембра у Љубљани окупити велики број људи који ће тражити од нове владе Марјана Шареца да пооштри услове уласка у Словенију.

Словеначки медији на истакнутим мјестима доносе најновије информације о постојању те паравојне групе, полиција истражује ко их је наоружао и ко се крије иза црних капуљача. Демократска јавност је изразито забринута и тражи од владе и шефа државе да се што прије проведе истрага и казне сви који су прекршили законе.

(новости.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана