Скандал у Хрватској: Предсједник Уставног суда плагирао докторат

Срна
Скандал у Хрватској: Предсједник Уставног суда плагирао докторат

Загреб - Према оцјени Одбора за етику и науку у високом образовању, предсједник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић плагирао је докторску дисертацију.

Предсједник Одбора Ивица Вилибић потврдио је вјеродостојност мишљења тог одбора, које је објављено у медијима, а у којем се наводи да су цитати у докторском раду предсједника Уставног суда Мирослава Шепаровића "у најмању руку некоректни", чиме је прекршен Етички кодекс.

"Ријеч је о некоректном преношењу, препричавању и сажимању туђих текстова", пише у мишљењу Одбора за етику и науку, који је прегледао Шепаровићев докторски рад по пријави пензионисаног професора загребачког Правног факултета Вјекослава Миличића.

Миличић сматра да је Шепаровић преписао, односно плагирао докторски рад под насловом "Добробит дјетета и начело најбољег интереса дјетета у пракси Европског суда за људска права и Уставног суда Републике Хрватске".

Одбор је утврдио да је Шепаровић прекршио Етички кодекс јер није цитирао радове двоје аутора - доцента породичног права Александре Кораћ Граовац и свог ментора Дубравке Храбар.

Због тога је Одбор оцијенио пријаву Вјекослава Миличића дјелимично основаном и утврдио да је Шепаровић прекршио члан осам Етичког кодекса у смислу непрегледног и непотпуног навођења извора, односно став о плагирању - преписивању или преузимању идеја, мисли и ријечи других аутора без навођења извора.

"Иако нема прописаног начина цитирања, а најмање да све што се цитира треба бити под наводницима, о томе постоји устаљена академска пракса", истиче се у мишљењу Одбора.

Ово мишљење достављено је заинтересованим странкама и тиме надлежност Одбора престаје. Мишљење је необавезујуће, па се не зна како ће Уставни суд Хрватске реаговати.

Међутим, Шепаровић је против свих чланова Одбора поднио кривичну пријаву због злоупотребе положаја и овлаштења и сматра да је ту одлуку донијело тијело које за то није имало овлаштења, те да му је Правни факултет потврдио да је урадио све према правилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана