СНВ: Положај Срба у Хрватској у претходних пет година није унапријеђен

Срна
СНВ: Положај Срба у Хрватској у претходних пет година није унапријеђен

Загреб - Положај Срба у Хрватској у претходних пет година није унапријеђен, већ је и погоршан у низу аспеката, наводи се у документу који је прочитан на крају треће Велике скупштине Српског националног вијећа /СНВ/, која је одржана вечерас у Загребу.

У изјави се указује да се положај Срба није битније промијенио од одржавања друге Велике скупштине СНВ-а 2013. године, те да је претходних пет година обиљежило спорост, одлагање, па и занемаривање у остваривању права за шта су одговорне институције Хрватске.


"Због тога положај Срба у Хрватској није унапријеђен него је у низу аспеката и уназађен. То посебно важи за ниво толеранције и цијелог сета права која су се почела остваривати у вријеме уласка Хрватске у ЕУ", наводи се у документу.

У документу се додаје да су обновљена права неријетко предмет нових оспоравања, док се настоји нарушити и положај гарантован међународним споразумима, као што је Ердутски споразум, Писмо намјере, Устав, Уставни закон о правима националних мањина и посебни закони.

"Зато нам предстоји борба за неостварена права и за очување оних која су остварена. То бисмо требали да дијелимо са свим демократским организацијама, јер је то уједно и борба за демократску Хрватску", наводи се у изјави са Велике скупштине СНВ-а.

У изјави је набројано 13 тачака на које ће бити стављен фокус у наредном четворогодишњем периоду, међу којима су борба за толеранцију и недискриминацију, као и портив говора мржње.

Осим тога, фокус ће бити стављен на омогућавање несметаног повратка избјеглица, којих је у Србији регистровано још 19.000, затим на заштиту права на обнову у рату разорених и уништених кућа, на стамбено збрињавање за оне који су остали без станарских права, те на имовину и пензионо право.

Једа од тачака тиче се и утврђивања судбине несталих и убијених Срба, њихове идентификације и обиљежавање мјеста страдања.

СНВ тражи од представника власти у Хрватској да испуне обећање које су дали у више наврата, а тиче се суђења за ратне злочине почињење над Србима за вријеме рата, посебно током војних акција "Бљесак" и "Олуја".

У центру пажње треба да буде и развој повратничких средина, обнова комуналне и социјалне инфраструктуре, што су претпоставке равноправности и нормалног живота Срба.

У изјави се констатује да су Срби и сада недовољно заступљени у државним и јавним службама у Хрватској, због чега се очекује и тражи од Владе и осталих надлежних институција да заустве тај тренд.

Очекује се, такође, досљедно спровођење гарантованих права на језик, писмо и образовање припадника српске заједнице у Хрватској, као и несметана употреба језика и писма.

У документу се наводи да медијске институције српске заједнице у Хрватској треба да буду вишеструко унапријеђене, као и да треба да се настави обнова култрне баштине, како црквене, тако и свјетовне, а посебно оне која подсјећа на геноцид почињен над Србима у НДХ.

У изјави се констатује да досадашња пракса остваривања бирачког права припадника националних мањина, посебно Срба, није била у складу са Уставом, јер се нарушава тајност бирачког поступка и спроводи сегрегација на бирачким мјестима.

Очекује се да буду донесени прописи који ће омогућити слободно остваривање тог права.

Истиче се да Србима треба да буде враћено право на историју, као дио националне историје Хрватске, те да то треба да буде видљиво у образовању, медијима, политици и музејима.

У изјави се тражи да институције српске заједнице, посебно СНВ и Заједничко вијеће општина, добију статус мањинских самоуправа.

Осим тога, наглашава се да је за СНВ и све друге организације Срба у Хрватској од огромне важности трајно унапређивање односа између Хрватске и Србије, као и европска интеграција земаља са простора бивше Југославије, а посебно Србије.

Очекује се да ће Влада Хрватске и државне институције активно сарађивати на реализацији циљева из изјаве са СНВ-ом, изабраним представницима Срба и њиховим организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана