Referendum nije uspio, slijedi odluka parlamenta ili izbori

Tanjug
Referendum nije uspio, slijedi odluka parlamenta ili izbori

Skoplje - Referendum u Makedoniji o promjeni imena nije uspio zbog nedovoljne izlaznosti birača, a makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev najavljuje premještanje donošenja odluke o usvajanju Prespanskog sporazuma u parlament, a ako i tu ne uspije, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

U skladu sa Presmanskim sporazumom, odnosno sporazumom između države Makedonije sa Grčkom, novo ime Makedonije trebalo bi da bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija.

Referendum je bio raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a da bi bio uspješan, potrebno je bilo da na birališta izađe 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača.

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je sinoć da je izlaznost na referendumu bila samo 36,11 odsto, a da je “za” glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, dok je protiv bilo 5,82 odsto.

Ti podaci saopšteni su na osnosu 85,71 odsto glasova, prenijela je MIA.

Rojters je prenio zvaničnu izjavu direktora makedonske izborne komisije Olivera Derkoskog da referendum nije rezultirao kao validan.

“Jasno je da ovim referendumom odluka nije donijeta”, kazao je Drekoski novinarima.

Kako je američki AP prenio, već oko 18.30 časova, protivnici referenduma slavili su na ulicama zbog slabog odziva birača.

Oko 1.000 pristalica bojkota okupilo se u Skoplju ispred Sobranja i radujući se uzvikivalo “Makedonija”, prenio je AP.

Tokom referendumskog dana nisu zabilježene veće nepravilnosti, a po zatvaranju biračkih mjesta i poslednjih rezultatima izborne komisije, Zaev je ocijenio da je referendum bio demokratski i poručio da će volja građana biti sprovedena u parlamentu, a da će, u suprotnom, biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

“Volja birača na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavnom domu. Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrebiti drugu alatku, a to su prevremeni parlamentarni izbori”, rekao je Zaev obraćajući se po završetku referenduma.

Zaev je rekao da neće podneti ostavku koju je najavljivao ako referendum bude neuspješan, kao i da će vanredni izbori, ako ih bude, biti održani u novembru.

Prije referenduma rekao da će podnijeti ostavku ukoliko bude neuspješan.

“Danas smo imali uspješan referendum, većina građana je glasala ‘za’”, rekao je makedonski premijer na konferenciji za novinare.

On je podjsetio da je za glasanje u parlamentu o ustavnim promjenama potrebna dvotrećinska većina i pozvao političke protivnike da ostave partijske i lične interese po strani.

“Razgovaraćemo sa protivnicima u parlamentu i ukoliko imamo dvotrećinsku većinu za ustavne promjene, nastavićemo sa realizacijom sporazuma sa Grčkom. Ukoliko to ne budemo imali, raspisaćemo nove izbore”, rekao je Zaev i naveo da će, ukoliko dođe do izbora, oni biti održani u novembru.

Prema njegovim riječima, za Makedoniju dolazi zlatno vrijeme.

“Od 650.000 građana, većina je glasala “za”. Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali “za” i onima koji su glasali “protiv”, jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju našim putem ka EU i NATO”, rekao je Zaev.

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali “protiv” i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je “ovo Makedonija” i ocijenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu.

Ovdje žive Makedonci, naši identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su bili Makedonci, rekao je Mickoski na konferemciji za novinare.

Lider VMRO-DPMNE smatra da je referendum poraz ne samo Sporazuma sa Grčkom, već i, kako je dodao, kriminalnog vladanja vlasti.

Upitan da li će prihvatiti prevremene parlamentarne izbore, što je nagovijestio premijer Zaev ako se do rješenja ne dođe u Sobranju, Mickovski je odgovorio da Zaev ne treba da bavi prevremenim izborima, već da se priprema za političku penziju.

MIA je, pozivajući se na grčke medije, prenijela da je Zaev nakon zatvaranja glasačkih mjesta razgovarao telefonom sa grčkim kolekog Aleksisom Ciprasom koji ga je pohvalio zbog “hrabrosti i odlučnosti da nastavi sa sprovođenjem dogovora”.

Po završetku glasanja oglasili su se i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

“Referendum u Makedoniji: Čestitam onim građanima koji su glasali na današnjem konsultativnom referendumu i iskoristili svoje demokratske slobode. Sa značajnim brojem glasova 'za', postoji široka podrška za Prespanski sporazum i evroatlantski put te države. Sada očekujem od svih političkih lidera da poštuju ovu odluku i da idu napred sa najvišim stepenom odgovornosti i jedinstva u svim partijama, u interesu države”, naveo je Han na Tnjitteru.

Stoltenberg je pozdravio je ishod referenduma u Makedoniji i pozvao sve političke lidere u Makedoniji da se ponašaju konstruktivno i odgovorno.

“Pozdravljam glasanje ''za'' na referendumu. Pozivam sve političke lidere i stranke da se konstruktivno i odgovorno angažuju kako bi iskoristili ovu istorijsku priliku. Vrata NATO su otvorena, ali sve nacionalne procedure moraju biti završene”, napisao je Stoltenberg na svom Tnjitteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana