Putin zaslužan za dogovor Sberbanke i Agrokora

Agencija
Putin zaslužan za dogovor Sberbanke i Agrokora

Zagreb - Ambasador Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov rekao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin zaslužan za dogovor Sberbanke i koncerna "Agrokor", te da je u postizanju rješenja doprinio njegov prošlogodišnji susret sa hrvatskom predsjednikom Kolindom Grabar Kitarović u Sočiju.

"Naš predsjednik Putin rekao je na sastanku sa hrvatskim predsjednikom da će on doprinijeti da se u slučaju 'Agrokora' i Sberbanke što prije nađe rješenje u interesu obje strane. To je pomoglo da se na kraju dođe do uzajamno korisnog rješenja", rekao je Azimov za hrvatski nedjeljnik "Globus".

Azimov je istakao da ne bi želio da hrvatski zapadni partneri ugovor Sberbanke i VTB banke sa "Agrokorom" gledaju kao "geopolitičku zavjeru", jer Rusiju interesuje stabilnost Hrvatske i dinamičan razvoj njene privrede.

"Zbog toga smatramo da je učestvovanje naših banaka u ovoj priči oko 'Agrokora' stabilizujući element. Najvažnije je da u odnosima između Sberbanke i 'Agrokora' nema nikakve političke dimenzije. To je čista saradnja komercijalnih, privrednih tijela", rekao je Azimov.

On je dodao da je to što se Hrvatska solidarisala sa Londonom u vezi sa navodnim trovanjem špijuna Sergeja Skripalja u izvesnoj mjeri negativno uticalo na međusobne odnose.

"To je bila neprijateljska odluka prema Rusiji. Ali ja sam kao ambasador protiv toga da se protjerivanjem hrvatskih diplomata oslabi hrvatska ambasada u Moskvi. Zato iz hrvatske ambasade nismo protjerali nijednog diplomatu", napomenuo je Azimov.

On je rekao da Moskva želi dobre odnose i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, te da će mu organizovati posjetu Rusiji ukoliko to on bude htio.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nedavno, povodom postignute nagodbe između "Agrokora" i njegovih povjerilaca, da je preostalo još tri mjeseca da se dođe do finalizacije pravnog teksta i da tu nagodbu prihvati Stalni savjet povjerilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana