Путин заслужан за договор Сбербанке и Агрокора

Агенција
Путин заслужан за договор Сбербанке и Агрокора

Загреб - Амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов рекао је да је предсједник Русије Владимир Путин заслужан за договор Сбербанке и концерна "Агрокор", те да је у постизању рјешења допринио његов прошлогодишњи сусрет са хрватском предсједником Колиндом Грабар Китаровић у Сочију.

"Наш предсједник Путин рекао је на састанку са хрватским предсједником да ће он допринијети да се у случају 'Агрокора' и Сбербанке што прије нађе рјешење у интересу обје стране. То је помогло да се на крају дође до узајамно корисног рјешења", рекао је Азимов за хрватски недјељник "Глобус".

Азимов је истакао да не би желио да хрватски западни партнери уговор Сбербанке и ВТБ банке са "Агрокором" гледају као "геополитичку завјеру", јер Русију интересује стабилност Хрватске и динамичан развој њене привреде.

"Због тога сматрамо да је учествовање наших банака у овој причи око 'Агрокора' стабилизујући елемент. Најважније је да у односима између Сбербанке и 'Агрокора' нема никакве политичке димензије. То је чиста сарадња комерцијалних, привредних тијела", рекао је Азимов.

Он је додао да је то што се Хрватска солидарисала са Лондоном у вези са наводним тровањем шпијуна Сергеја Скрипаља у извесној мјери негативно утицало на међусобне односе.

"То је била непријатељска одлука према Русији. Али ја сам као амбасадор против тога да се протјеривањем хрватских дипломата ослаби хрватска амбасада у Москви. Зато из хрватске амбасаде нисмо протјерали ниједног дипломату", напоменуо је Азимов.

Он је рекао да Москва жели добре односе и са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем, те да ће му организовати посјету Русији уколико то он буде хтио.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић изјавио је недавно, поводом постигнуте нагодбе између "Агрокора" и његових повјерилаца, да је преостало још три мјесеца да се дође до финализације правног текста и да ту нагодбу прихвати Стални савјет повјерилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана