Pupovac: Srbi u Hrvatskoj bili bi zadovoljni postizanjem dogovora o Jasenovcu

Srna
Pupovac: Srbi u Hrvatskoj bili bi zadovoljni postizanjem dogovora o Jasenovcu

Beograd - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izjavio je, uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, da bi Srbi u Hrvatskoj bili zadovoljni ako bi se postigao dogovor o Jasenovcu tako da on bude istinsko mjesto komemoracije bez spornih simboličkih ili drugih pitanja i da se posveti pažnja načinu upravljanja memorijalnim područjem.

On je istakao da je rješavanje problema nestalih dužnost obje zemlje.


"Vjerujem da će se tu nešto postići", rekao je Pupovac za "Večernje novosti" i dodao da će posjeta predsjednika Srbije sigurno donijeti ohrabrenje srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

On je naglasio da je od posebne važnosti da se završi proces elektrifikacije i ukupne infrastrukture u povratničkim sredinama čiji je razvoj uslov opstanka.

Kada je riječ o otvaranju pitanja ratne odštete, Pupovac je konstatovao da je to krupno i teško pitanje iz perspektive obje strane, jer Hrvati smatraju da su pretrpjeli stradanje i štetu, što smatraju i Srbi.

"Svako ima šta da izloži kao činjenicu i dokaze", rekao je Pupovac.

On smatra da bi bilo bolje da se u mnogo trezvenijoj atmosferi procijeni kako pristupiti tom pitanju, a da licitiranje o naknadama u ovom trenutku ne bi bilo produktivno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana