Пуповац: Оставити по страни болна историјска питања

Срна
Пуповац: Оставити по страни болна историјска питања

Београд - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац оцијенио је да је разумно да се "заустави ерупција расправа о болним историјским питањима" око којих између Хрватске и Србије не постоји сагласност и да се створи атмосфера боље комуникације између двије земље.

"Будући да су хрватско-српски односи међу најболнијима, чини ми се разумним да се заустави ова ерупција расправа о болним историјским питањима око којих између Хрватске и Србије не постоји сагласност, чак ни у ономе што би требало да буде неспорно, као што је страдање у Другом свјетском рату. То би требало ставити по страни и створити атмосферу боље комуникације између двије земље и онда кренути у правцу расправе", рекао је Пуповац.


Он је за Радио-телевизију Србије оцијенио да је потребна прагматичност и усмјеравање на оно што би требало да буде просперитет у односима двије земље, будућност у односима, "а не да једна врста неконтролисане ерупције прошлости засјени будућност".

Пуповац је рекао да се атмосфера српско-хрватских односа поприлично усмјерава у правцу оног што је сада најважније, а то је сусрет између двоје предсједника, сусрет Вучића са предсједником владе, парламента, с младима из српске заједнице и други дан посјета избјегличким и повратничким срединама, те велика скупштина СНВ-а.

Он је навео да су међу најважнијим питањима за представнике српског народа у Хрватској, прије свега, другачији однос према ратном страдању Срба у Другом свјетском рату и претпоставке за бољи положај Срба.

"Наравно да је важно да се створе боље претпоставке за укупно остваривање положаја Срба, а то значи и рада њихових институција и оних права која су дефинисана законима који су на снази у Хрватској", рекао је Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана