Пуповац: Боље да нису урадили ништа, увреда за све жртве усташа

Агенција
Пуповац: Боље да нису урадили ништа, увреда за све жртве усташа

Загреб - Након што је Андреј Пленковић изјавио је да поклич "За дом спремни" противуставни, али да се може користити понекад, стигле су и реакције тамошњих политичара.

Да подсетимо, хрватски премијер састао се са председником Комисије за суочавање с посљедицама владавине недемократских режима, а одучено је да се тај поклич може користити у "изузетним ситуацијама".

Лидер СДП-а Давор Бернардић сматра да је Комисија донијела сраман закључак у вези са поздравом "За дом спремни", преноси "Јутарњи лист".

"Данас је Комисија донијела сраман закључак којим је усташки поздрав постао допустим у изузетним ситуацијама. То значи да ће тај поздрав бити видљив на само неколико километара од Јасеновца. Још једном се допушта да усташтво те поражене и погубне идеологије на најперфиднији начин уништавају хрватско друштво", истиче се у саопштењу СДП.

Како се додаје, и "овог пута до пуног изражаја долази премијерова неодлучност и неспособност".

"Као и увијек када у држави дође до озбиљних проблема које не знају да ријеше, када се не спроводе реформе и кад немају планова за будућност ове земље, владајући нас вуку у прошлост. Није знао или није могао, или још прецизнију, није смио да ријеши ситуацију са спомен – плочом у Јасеновцу, Пленковић се сакрио иза Звонка Кусића", наводи се даље.

Реаговао је и лидер СДСС Милорад Пуповац. Он је за Н1 рекао да Комисија није ријешила проблем, већ закомпликовала ситуацију, те да боље да нису урадили ништа него ово.

"Ове обавезујуће препоруке ће унијети забуну, и код полиције и код судија. Тако већ вечерас гледамо ХОС-ов грб испред једног телевизијског водитеља, а сутра на стадионима кад неко дође са истим поздравом може да се каже да поздравља погинуле припаднике ХОС-а. Ово је штетно за уставноправни поредак РХ, штетно и увредљиво за све народе који су били жртве усташког режима", навео је Пуповац.

Бивша премијерка Јадранка Косор на Твитеру је написала како се то "за дом спремни" може користити у неким ситуацијама.

"Ако је противуставно, онда је противуставно", рекла је она.

Такође, лидер Моста Божо Петров за РТЛ је рекао да заправо никаква одлука није донесена.

Комисија, у јавности названа комисијом за суочавање с прошлошћу, формирана је прије годину дана као одговор Пленковића из Хрватске демократске заједнице на постављање спомен-плоче за 11 погинулих у рату деведесетих са уклесаним усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу, у близини усташког логора из Другог свјетског рата.

Та је плоча изазвала оштре критике у јавности, али и подјеле у вези с коришћењем тог поздрава, односно треба ли га забранити и избацити из грба удружења добровољаца ХОС, које је и поставило спомен-плочу. Наиме, у грбу тог удружења налази се усташки поздрав.

Под притиском јавности, спорно спомен-обиљежје је премјештено из Јасеновца у оближњу Новску.

С обзиром на разлог формирања Комисије, у јавности се цијела прича свела на ишчекивање препорука о грбу ХОС-а, истицању симбола "Независне Државе Хрватске" и фашизма, али и комунизма, прије свега црвене звијезде петокраке.

Комисија има 17 чланова, међу којима су историчари, политиколози, правници, а њене препоруке нису обавезујуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана