Procurili spisi: Makedonija još 2008. pristala na novo ime

 Procurili spisi: Makedonija još 2008. pristala na novo ime 03.09.2018 21:39 | Agencije

Dosad tajni, dokument s “Vikiliksa” iz 2008. godine otkriva da je Makedonija pristala da promjeni ime države u Republika Severna Makedonija, pišu grčki mediji.

Dokument pod nazivom “Ono što je potrebno da Makedonci riješe spor oko imena” datiran je na 29. jul 2008. godine i sačuvao ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

Prema tom spisu, Makedonija je bila voljna da prihvati ime Republika Severna Makedonija još 2008. godine, pod uslovom da to uključuje priznavanje “makedonskog” jezika i nacionalnosti.

“Ambasada SAD u Skoplju ocijenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama”, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji

Dodaje se da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridijev “makedonski”, ali da s tim treba taktički postupati – možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane.

Crvena linija je, zaključuje se u spisu, da je Makedoniji potrebna garancija da će njihov jezik, nacionalnost i ostalo nastaviti da se nazivaju “makedonski” a ne “sjeverno-makedonski”.

Dokument američke ambasade pokazuje da se pregovarački ciljevi Makedonije u protekloj deceniji nisu mnogo promijenili i da su u određenoj meri postignuti u dogovoru sa Grčkom u junu ove godine, navode grčki mediji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica