Процурили списи: Македонија још 2008. пристала на ново име

Агенције
Процурили списи: Македонија још 2008. пристала на ново име

Досад тајни, документ с “Викиликса” из 2008. године открива да је Македонија пристала да промјени име државе у Република Северна Македонија, пишу грчки медији.

Документ под називом “Оно што је потребно да Македонци ријеше спор око имена” датиран је на 29. јул 2008. године и сачувао га је тадашњи амерички амбасадор у Скопљу Жилијен Миловановић.

Према том спису, Македонија је била вољна да прихвати име Република Северна Македонија још 2008. године, под условом да то укључује признавање “македонског” језика и националности.

“Амбасада САД у Скопљу оцијењује да је македонска влада спремна да зарад отварања пута у НАТО и чланство у ЕУ пристане на име Република Северна Македонија у свим међународним организацијама”, наводи се у документу америчке амбасаде у Македонији

Додаје се да би националност и језик требало да задрже придијев “македонски”, али да с тим треба тактички поступати – можда у виду неког анекса или интерног документа УН који неће бити предмет одобравања грчке стране.

Црвена линија је, закључује се у спису, да је Македонији потребна гаранција да ће њихов језик, националност и остало наставити да се називају “македонски” а не “сјеверно-македонски”.

Документ америчке амбасаде показује да се преговарачки циљеви Македоније у протеклој деценији нису много промијенили и да су у одређеној мери постигнути у договору са Грчком у јуну ове године, наводе грчки медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана