Prenošenje posmrtnih ostataka porodice Petrović Njegoš u Crnu Goru

Srna
Prenošenje posmrtnih ostataka porodice Petrović Njegoš u Crnu Goru

Cetinje - Vlada Crne Gore iniciraće prenošenje posmrtnih ostataka članova porodice Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije u Crnu Goru do kraja naredne godine i potom sahraniti u unutrašnjem dvorištu Biljarde ili na platou Orlovog krša na Cetinju.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović rekao je da je dinastija Petrović Njegoš nezaobilazan činilac crnogorske kulture, tradicije i identiteta, koja je 221 godinu vladala Crnom Gorom. “Pokrenuli smo inicijativu sa princom Nikolom Petrovićem kojom se ističe važnost prenošenja posmrtnih ostataka Mihaila Petrovića Njegoša iz Francuske, knjaza Danila i vojvode Mirka sahranjenih u Beču i princa Petra sahranjenog u Italiji, kako bi se ispravio dio instorijske nepravde prema ovoj dinastiji”, rekao je Bogdanović.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak da se pribave odgovarajuća mišljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Narodnog muzeja i Prestonice Cetinje.

Ministarstvo kulture zaduženo je da predloži Vladi da formira koordinacioni odbor za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš u Crnu Goru.

Članovi tog odbora biće predsjednici države, Vlade, Skupštine, ministri kulture, spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane, finanasija, zdravlja, princ Nikola Petrović, gradonačenik Cetinja, direktor Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, rektor Univerziteta Crne Gore, direktori Narodnog muzeja i Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kao i predsjednici akademske zajednice.

Koordinacioni odbor je zadužen da do kraja drugog kvartala naredne godine predloži formiranje organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka, u kojoj će biti predloženi stručnjaci iz oblasti istorije, kulture i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana