Предсједник Србије стигао у Загреб

Танјуг
Предсједник Србије стигао у Загреб

Загреб - Предсjедник Србије Александар Вучић допутовао је данас око 10.00 часова у Загреб у дводневну званичну посјету на позив предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Предсједник се одмах са аеродрома упутио ка служебној резиденцији предсједнице Хрватске, на Пантовчаку, гдје ће у разговорима, најприје у четири ока, а потом и са делегацијама, провести цијело прије подне.


Сат времена уочи његовог доласка испред седишта хрватске предсједнице постављена је почасна стража.

На Пантовчаку је и велики број српских и хрватских новинара и сниматељских екипа.

Око загребачког аеродрома су током ноћи густо истакнуте српске заставе, а на малом размаку су постављени припадници полиције.

Што се тиче безбедјносних мјера, посета Вучиће се пореди са посјетом бившег потпредсједника САД Џорџа Бајдена, само што овог пута нису заваривани шахтови.

Уколико се, међутим, процијени да предвиђена рута кретања српског предсједника није безбједна, не искјучује се да ће траса бити промијењен у послједњем тренутку, навели су медији.

Заставе, полиција, напетост

Посјета српског предсједника догађа се, како оцијењују хрватски медији, у никад лошијој атмосфери, кад је ријеч о посјетама страних шефова држава или влада.

Осим значајних разлика по свим питањима из билатералних односа, негативном оквиру доприносе и најаве протеста због Вучићевог боравка у Загребу.

Протести су најављени за испред Владе и Сабора и испред сједишта Српског народног вијећа у центру града.

У складу с тим, на улицама главног града Хрватске од јутрос је приметно појачано присуство полиције, дуж трасе којом ће се кретати његов ескорт, а испред институција су и полицијске траке, које спречавају паркирање и, пратично, прилаз.

Дио града где су влада и Сабор, међутим, практично је потпуно затворен, а на Марковом тргу, између њих, и околним улицама нема никог, изузев новинара и полиције.

Протести који су најављени да ће бити на Марковом тргу су практично онемногућени, али се на Тргу бана Јелачића, у центру града, окупљају од јутра демонстранти.

Полиција је саопштила да је, на основу безбједносне процјене везане за спровођење посебних мјера безбједности штићених особа и објеката, привремено ограничила приступ протестаната Марковом тргу.

"С обзиром на то да се ова одлука односи и на учеснике најављеног јавног окупљања за данашњи дан на Марковом тргу, желимо јасно разграничити да се не ради о забрани јавног окупљања, како је то дефинисано Законом о јавном окупљању у члану 14", наводи се у полицијском саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана