“Povratak Adolfa Pilsela” - novi udar na ustaštvo

Srna
“Povratak Adolfa Pilsela” - novi udar na ustaštvo

Zagreb - Veliku buru u hrvatskoj javnosti izazvala je nova knjiga publiciste Drage Pilsela, u kojoj se on, kroz priču o svom ocu, osvrće na ustaštvo, nacizam i zločine snaga lojalnih ustaškom poglavniku Anti Paveliću.

“Povratak Adolfa Pilsela” govori o nekadašnjem tjelohranitelju Ante Pavelića, a u knjizi se progovara o njegovom suočavanju pred kraj života sa vlastitom ustaškom ideologijom.

Adolf Pilsel, Dragov otac, radio je kao čuvar u nacističkom logoru smrti Treblinka, a bio je i u Pavelićevom krugu tjelohranitelja u Buenos Ajresu nakon rata.

Knjiga se bavi suočavanjem oca - ustaškog emigranta u njegovoj 81. godini sa otadžbinom Hrvatskom, kada Adolf Pilsel 2016. godine iz Paragvaja, u kojem živi od 1972. godine, dolazi u Zagreb.

U periodu očevog života u Zagrebu, Pilsel je sa njim raspravljao o porodičnim stvarima, ali i o nacizmu, ustaštvu, o očevim utiscima nakon posjete koncentracionom logoru Jasenovac.

Pilsel je rekao da se knjiga pojavila zajedno s apelom saborskih poslanika Milorada Pupovca /Samostalna demokratska srpska stranka/ i Veljka Kajtazija /član Kluba poslanika nacionalnih manjina/, predsjednika Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjena Krausa i predsjednika Saveza antifašista Franje Habulina.

“U tom su se apelu ponovo javili, nadam se ne opet neuspješno, šefu države, premijeru, predsjedniku parlamenta, šefu Državnog tužilaštva Hrvatske, upozoravajući na sve akutnije pojave revizionizma, brutalnog cipelarenja žrtava od Jadovna do Jasenovca”, poručio je Pilsel.

Prema sopstvenim svjedočenju, Drago Pilsel je odrastao u krugu ustaške hrvatske emigracije u Argentini i dijelio njihove stavove, da bi nakon proučavanja dokumenata o Nezavisnoj Državi Hvatskoj shvatio razmjere zločina nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima.

Od tada, on zastupa beskompromisne antifašističke stavove. Kao, kako sam ističe, katolički vjernik, Pilsel u svojim tekstovima ukazuje na svaku anomaliju hrvatskog društva u kojoj prepoznaje ustaštvo.

Pilsel reaguje i na ono što smatra provokacijom, pa je tokom Mundijala u Rusiji čestitao hrvatskim reprezentativcima, ali poručio da ne može da navija za njih jer nose dresove koji podsjećaju na ustaške crne uniforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana