Popović: Hrvatsku i dalje izjeda nacizam

Srna
Popović: Hrvatsku i dalje izjeda nacizam

Beograd - Ministar za inovacije Srbije Nenad Popović ocijenio je da način na koji je hrvatski državni vrh obilježio 23 godine od vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu pokazuje da Hrvatsku i dalje izjeda nacizam i da je pretežna državna ideologija u toj zemlji ideologija “čiste rase” koju je definisao Adolf Hitler.

Popović je saopštio da poruka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “suočavanje sa prošloću odgađa istinsko pomirenje u regionu”, predstavlja vrhunac licemerja Vlade Hrvatske.


“Ako neko treba da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću, to je Hrvatska, koja je počinila genocid nad Srbima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, kao i najveće etničko čišćenje u 20. veku nad Srbima u žOlujiž”, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, hrvatska nacistička ideologija, koja svoje formalne korijene crpi iz vremena Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, dovela je do toga da Srbi od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, postanu prognanici sa svojih vijekovnih ognjišta.

“Ako Hrvatska iskreno želi trajni mir u regionu, kao što navodi Plenković, neka omogući Srbima da se vrate u pravni okvir koji je prethodio njihovom proterivanju iz Hrvatske u žOlujiž”, navodi Popović.

On dodaje da Vlada Hrvatske čini sve što je u njenoj moći da spriječi da se Srbi vrate u Hrvatsku, a Srbe koji danas žive u Hrvatskoj zastrašuje svakodnevnim širenjem mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpskog naroda, iste onakve koja je prethodila pokušaju sistemskog uništenja Srba i Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Popović ocjenjuje da je to slika današnje Hrvatske, pravne nasljednice Pavelićeve NDH, i najmlađe članice EU, države u kojoj su evropske vrijednosti doživele svoj najveći poraz i krah.

Popović navodi da je Hrvatska država, u kojoj se nad Srbima svakodnevno sprovodi nacionalna, politička, ekonomska i pravna diskriminacija, u kojoj je ugrožena bezbjednost svakog Srbina.

“Dok je na čelu Hrvatske ovakvo državno rukovodstvo, koje podstiče antisrpsku histeriju i prednjači u vrijeđanju svega što je srpsko, ne možemo da razgovaramo o uspostavljanju istinskog poverenja, mira i stabilnosti u regionu”, ocjenjuje Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana