Поповић: Хрватску и даље изједа нацизам

Срна
Поповић: Хрватску и даље изједа нацизам

Београд - Министар за иновације Србије Ненад Поповић оцијенио је да начин на који је хрватски државни врх обиљежио 23 године од војно-полицијске акције “Олуја” у Книну показује да Хрватску и даље изједа нацизам и да је претежна државна идеологија у тој земљи идеологија “чисте расе” коју је дефинисао Адолф Хитлер.

Поповић је саопштио да порука хрватског премијера Андреја Пленковића да “суочавање са прошлоћу одгађа истинско помирење у региону”, представља врхунац лицемерја Владе Хрватске.


“Ако неко треба да се суочи са својом злочиначком прошлошћу, то је Хрватска, која је починила геноцид над Србима и Јеврејима у Другом светском рату, као и највеће етничко чишћење у 20. веку над Србима у жОлујиж”, навео је Поповић.

Према његовим ријечима, хрватска нацистичка идеологија, која своје формалне коријене црпи из времена Независне Државе Хрватске /НДХ/, довела је до тога да Срби од конститутивног народа у Хрватској, постану прогнаници са својих вијековних огњишта.

“Ако Хрватска искрено жели трајни мир у региону, као што наводи Пленковић, нека омогући Србима да се врате у правни оквир који је претходио њиховом протеривању из Хрватске у жОлујиж”, наводи Поповић.

Он додаје да Влада Хрватске чини све што је у њеној моћи да спријечи да се Срби врате у Хрватску, а Србе који данас живе у Хрватској застрашује свакодневним ширењем мржње и нетрпељивости према припадницима српског народа, исте онакве која је претходила покушају системског уништења Срба и Јевреја у Другом свјетском рату.

Поповић оцјењује да је то слика данашње Хрватске, правне насљеднице Павелићеве НДХ, и најмлађе чланице ЕУ, државе у којој су европске вриједности доживеле свој највећи пораз и крах.

Поповић наводи да је Хрватска држава, у којој се над Србима свакодневно спроводи национална, политичка, економска и правна дискриминација, у којој је угрожена безбједност сваког Србина.

“Док је на челу Хрватске овакво државно руководство, које подстиче антисрпску хистерију и предњачи у вријеђању свега што је српско, не можемо да разговарамо о успостављању истинског поверења, мира и стабилности у региону”, оцјењује Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана