Podgorica progoni još 20 sveštenika SPC

Agencije
Podgorica progoni još 20 sveštenika SPC

Beograd - Pedesetak sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica ostaće bez dozvole za boravak u Crnoj Gori, pri čemu njih tridesetak već imaju rok od mjesec dana da napuste državu, dok se za ostalih dvadesetak to očekuje, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

- Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za novih 20 nerezidentnih sveštenika i monaha koji službuju u nekoj od četiri eparhije SPC u Crnoj Gori nastavak je protivpravnih radnji kojima se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) - rekao je Džomić.

On je izrazio čuđenje zbog ovakvog postupanja MUP-a Crne Gore jer je tokom prethodne dvije godine u redovnom i uobičajenom postupku svim ovim osobama odobravan privremeni boravak na osnovu obavljanja svešteničke službe.

- Tokom nekoliko prethodnih mjeseci dobili smo više od deset rješenja MUP-a kojim se našim sveštenicima, monasima, monahinjama i svešteničkim porodicama odbija produženje privremenog boravka u Crnoj Gori na osnovu obavljanja vjerske službe - navodi Džomić, inače koordinator Pravnog savjeta mitropolije i pravnog zastupnika svih sveštenika i monaha.

U međuvremenu, ukazuje, nije promijenjen nijedan propis u Crnoj Gori.

- Smatram da takvo postupanje MUP-a nije motivisano pravnim nego političkim razlozima. Ne razumijem zašto resor na čijem je čelu Mevdludin Nuhodžić pokreće takvu sinhronizovanu akciju koja nema nikakve veze sa pravom i činjenicama  - kaže on.

Džomić navodi i da je pravni tim mitropolije uložio žalbe na ovakva rješenja, ali da je svaka odbijena, te da su nove žalbe poslate na dresu Upravnog suda.

Prikupljanje pomoći

Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore i Miholjskog zbora uputilo je značajnu pomoć Srbima sa Kosova i Metohije otkako je Priština uvela takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

- Do sada smo uputili šest šlepera i spremamo sedmi. Svaki šleper ima po 25 tona, uglavnom brašna i ulja, druge hrane, sredstava za higijenu, pelena - rekao je otac Miajlo Backović iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koji realizuje ovu akciju uz blagoslov mitropolita Amfilohija. On kaže da je jedan od šlepera otišao ka manastiru Visoki Dečani, dok ostali prevoze pomoć Narodnoj kuhinji “Majka devet Jugovića” u Gračanici, kao i drugim mjestima na centralnom Kosmetu. Ovoj akciji priključili su se skoro svi gradovi i parohije iz Crne Gore.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana