Пленковић у Паризу: Комшић изабран гласовима Бошњака

Агенције
Пленковић у Паризу: Комшић изабран гласовима Бошњака

Париз - Хрватски премијер Андреј Пленковић састао се с француским предсједником Емануелом Макроном у Паризу.

Према писању хрватских медија, Пленковић је рекао да је искористио прилику како би француском предсједнику "објаснио што се догодило" на општим изборима у Босни и Херцеговини.

"Нас највише забрињава тема која се односи на избор хрватског члана Предсједништва БиХ. Изабран је Хрват гласовима Бошњака и сматрамо да је то изигравање темељних начела, слова и духа Дејтонског споразума. Мислим да би за БиХ било добро да се поштује оно што је стварно било договорено и мишљено и да је за будућност кључно пронаћи рјешење за изборни закон који би омогућио легитимни избор чланова предсједништва", рекао је Пленковић.

На питање на какав је пријем код Макрона наишла његова аргументација о БиХ и хоће ли Француска помоћи у рјешавању тог проблема, Пленковић је рекао да Макрон то схвата као озбиљан проблем.

"Разумио је да је ово озбиљан проблем и да је перцепција која постоји у Хрватској можда јединствена, али када се детаљно аргументира онда суговорници схваћају да је то озбиљан проблем којим се треба позабавити, не само Хрватска или Босна и Херцеговина него и шира међународна заједница", рекао је Пленковић.

Он, међутим, није потврдио да је Макрон у томе обећао помоћ, већ је само казао да је француски предсједник "показао разумијевање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана