Plenković stavio BiH na dnevni red Evropskog savjeta

Plenković stavio BiH na dnevni red Evropskog savjeta 18.10.2018 23:24 | N1

Brisel - Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Evropskog savjeta na današnjem dijelu redovnog samita desilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima zasada je nepoznato.

Evropski zvaničnici, posebno oni iz Evropske komisije i Evropskog savjeta, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz kancelarije predsjednika Evropskog svjeta Donalda Tuska.

"Možemo potvrditi da je premijer Plenković stavio ovo pitanje na dnevni red samita. Za sada nemamo više informacija koje možemo dati javnosti. Naše shvatanje je da će cijelu stvar sada preuzeti visoka predstavnica gospođa Mogherni", rečeno je za N1 u uredu Donalda Tuska.

Napomenimo kako je hrvatski premijer Plenković kazao ranije danas da su njegove stavove o tome kako je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine "izigrano slovo i duh Dejtonskog sporazuma" podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Makron, premijer Španije Sančez te već pomenuta visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini.

U Briselu se takođe moglo čuti da će na zahtjev Hrvatske o izborima u Bosni i Hercegovini nakon objave zvaničnih rezultata izbora raspravljati Savjet za spoljne poslove Evropske unije, a nakon toga možda i Evropski savjet koje čine šefovi država i vlada zemalja članica Unije.

(N1)© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica