Пленковић: Хрватски Ф16 ће да загрме над Книном на 25. годишњицу Олује

Танјуг
Пленковић: Хрватски Ф16 ће да загрме над Книном на 25. годишњицу Олује

Загреб - Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је у говору на 18. Општем извештајном сабору ХДЗ да Хрватска, након одлуке о куповини америчких борбених авиона Ф16 од Израела, у безбједносном и одбрамбеном смислу више никада неће бити иста.

“Пуну димензију овога осјетићете на 25. годишњицу 'Олује' кад хрватски Ф16 загрме над Книнском тврђавом”, обећао је Пленковић, преноси Хина.

Наводи се да је Пленковић у више наврата током говора подсјећао на “улогу и заслуге првог хрватског предсједника Фрање Туђмана”.

“Боримо се за Хрватску какву су сањали хрватски бранитељи, какву је желио први предсједник Фрањо Туђман, за успјешну Хрватску у којој ће сви живјети достојанствено од свог рада, за Хрватску у којој ће млади остварити квалитетно образовање, Хрватску са здравственом заштитом на највишем нивоу”, поручио је хрватски премијер.

Он је казао да “жели да рјешава и отворена питања са Србијом”, која су, како је рекао, “увијек најосјетљивија”, али за то његова влада “има снагу”.

“Желимо да ријешимо питања, али на неприхватљиве провокације одговарамо државнички”, рекао је Пленковић.

Он је у говору такође поручио да “младима треба усадити љубав према домовини”.

“То треба уградити у школски систем”, оцијенио је Пленковић.

Пред око пет хиљада учесника у дворани загребачког Кошаркашког центра “Дражен Петровић” отпочео је сабор ХДЗ на којем ће бити донијет нови Статут.

Загребачки медији преносе да је сабор службено отворио генерални секретар ХДЗ Гордан Јандроковић, а потом је уз аплауз дочекан Пленковић који је у дворану ступио уз пјесму “Тигрово око” (“Eye of the Tiger”) из филмског серијала о Рокију.

Гости на сабору ХДЗ су предсједник посланичког клуба Европске народне партије Манфред Вебер, бугарски премијер Бојко Борисов, предсједник ХДЗ БиХ и члан Предсједништва БиХ Драган Човић, представници дипломатског кора, ветеранских удружења, синдикалних организација, научног, културног и спортског живота Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана