Партизани из Србије ослободили главни град Хрватске

Срна
Партизани из Србије ослободили главни град Хрватске

Загреб - Загреб су 8. маја 1945. године ослободиле партизанске јединице претежно формиране од партизана из Србије, а не Загребачки корпус, како се то деценијама тврдило, наводе хрватски портали свједочења учесника завршних борби за ослобођење Југославије.

Дан ослобођења Загреба од нацистичке окупације и усташких квислинга најбоље је истражио новинар Дарко Худелист, који је објавио низ сјећања.

Логично је било очекивати да у град први уђе 10. загребачки корпус, који су чинили партизани из Загреба и околине. О овој јединици се увијек највише и писало у контексту ослобођења хрватске пријестонице.

Худелист наводи да су о томе цитирани Иван Шибл, Већеслав Хољевац, Раде Булат, Шиме Бален и Фрањо Туђман.

Али, Шибл је у својим “Сјећањима” написао да је “улазак Посавског одреда у Загреб неважан и једва помена вриједан”.

Истина је да су у Загреб, “за длаку”, прве ушле јединице претежно састављене од партизана из Србије и да су, најстроже технички гледано, они ослободили град.

Најистуренију улогу у ослобађању Загреба имала је 45. српска дивизија, тачније 20. српска бригада, која је, уз још двије српске бригаде, била у њеном саставу.

Тог дана, 8. маја 1945. године, 2. и 3. батаљон 20. бригаде прешли су Саву између 10.30 и 10.45 часова, преко скеле која је била на мјесту данашњег Моста слободе, код Бундека.

Загребачку радио-станицу, коју су у усташкој Независној Држави Хрватској називали “Хрватски круговал”, тог дана су заузели партизани 20. и 24. бригаде из 45. српске дивизије.

Новинар Худелист претпоставља да се то деценијама прикривало истицањем улога 10. загребачког корпуса и 28. славонске дивизије.

И у дјелу “Друга југословенска армија” Милована Џелебџића пише: “Прва је у град Загреб ушла 45. дивизија, а затим 28. и 39. дивизија.”

Све те три дивизије, и хрватске и српске заједно, припадале су Другој армији, којом је командовао Београђанин генерал Коча Поповић, преноси “Екпрес”.
/крај/нт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана