Орбан бијесан на Хрватску: Издали сте нас

index.hr
Орбан бијесан на Хрватску: Издали сте нас

Будимпешта - Након неколико седмица у којима су односе Хрватске и Мађарске обиљежили позитивни резултату, прије неколико дана дошло је до захлађења односа.

Мађарски портал index.hu пише како је премијер Мађарске Виктор Орбан изузетно љут на Хрватску због обнављања црвене потјернице за Золтом Хернадијем. Мађарски премијер сматра да је Хрватска тим потезом издала Мађарску.

Портал index.hu и цијелу позадину односа Хрватске и Мађарске, која је на крају и довела до Орбанове љутње. Како пишу, односи двије државе већ неко вријеме натегнути су због случаја Ина-МОЛ и хрватског захтјева за изручењем Хернадија. Управо је због тога прошле године Мађарска блокирала улаз Хрватске у ОЕЦД.

Онда је 12. септембра дошло до преокрета. у Европском парламенту је одржано гласање о покретању поступака одузимања права гласа Мађарској по члану 7 Европског уговора. И док је 448 посланика гласало против Орбана, односно за одузимање права гласа, њих 197 је било против. Међу њима је било и троје хрватских европарламентараца из ХДЗ-а.

Од тог дана, како се наводи, однос између двије земље се променио и влада у Будимпешти је укинула блокаду приступа Хрватске ОЕЦД. Индеџ.ху пише како је Орбан тада очекивао да ће Хрватска у знак захвалности да повуче потјерницу за Хернадијем, што се није догодило.

"Хрватска је овај проблем дигла на политички ниво", преноси Индекс Орбанове ријечи, те наводи да је мађарски премијер запријетио хрватским властима "још јачом реакцијом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана