Oliver Frljić: Fudbal kao pomoć rehabilitaciji ustaša

Agencije
Oliver Frljić: Fudbal kao pomoć rehabilitaciji ustaša

Zagreb - Poznati pozorišni reditelj Oliver Frljić ističe da je u Hrvatskoj na djelu tiha rehabilitacija ustaštva, a dešavanja u vezi sa Svjetskim prvenstvom u fudbalu navodi kao najbolji primjer za takvu ocjenu.

Frljić ocjenjuje da je cijelo ljeto pretvoreno u nacionalistički pir koji je trajao od finala Mundijala do proslave “Oluje”.

- Svjetsko prvenstvo u fudbalu učinilo je samo vidljivijim i glasnijim ono što je hrvatska svakodnevica, tiha rehabilitacija ustaštva maskirana na različite načine - ocjenjuje Frljić.

On podsjeća na niz događaja koji pokazuju rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj, od promjene naziva Trga maršala Tita u Zagrebu, preko HOS-ove ploče sa natpisom “Za dom spremni!” u Jasenovcu i državnog pokroviteljstva nad komemoracijom u Blajburgu, do spomenika u Splitu Devetoj bojni HOS-a, nazvanoj po ustaškom zločincu Rafaelu Bobanu.

- Hrvatska fudbalska reprezentacija je dio ovog procesa i tu postoji logičan slijed, od fotografisanja današnjeg predsjednika Fudbalskog saveza Hrvatske Davora Šukera na Pavelićevom grobu u Madridu, preko urlanja reprezentativca Josipa Šimunića “Za dom spremni!” na stadionu, do kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona u autobusu fudbalera - kaže Frljić.

Frljić je na udaru brojnih desničarskih i državnih medija u Hrvatskoj zbog ovih izjava, od kojih su neke date za srpske medije, što je kritičarima naročito zasmetalo.

Oliver Frljić jedan je od najpopularnijih, ali i najviše napadanih pozorišnih reditelja u Hrvatskoj i Evropi.

Njegovo političko pozorište na otvoren, ali i brutalan način govori o aktuelnim problemima eks-jugoslovenskog i evropskog društva, a teme koje obrađuje su nacionalizam, ksenofobija, socijalna nedosjetljivost i manjinska prava.

Državne počasti za ustaše

Hrvatske vlasti sahranjuju ustaše uz državne počasti, pri čemu ih predstavljaju kao žrtve partizana.

Tako su posmrtni ostaci 55, kako navode neki hrvatski državni mediji, “žrtava partizanskih zločina protiv čovječnosti”, koji su pronađeni i ekshumirani na devet mjesta u opštinama Plitvička jezera i Rakovica, sahranjeni u zajedničku grobnicu na mjesnom groblju u Vagancu.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana