Nijedna bogomolja nikad nije bila državna imovina

Agencije
Nijedna bogomolja nikad nije bila državna imovina

Podgorica - Državni zvaničnici u Podgorici istupaju sa netačnom i neobjektivnom tezom da je imovina Cetinjske mitropolije i njenih hramova prije 1918. godine bila svojina države Crne Gore, jer činjenice govore suprotno, saopštila je juče Mitropolija crnogorsko-primorska.

Iz Mitropolije ističu da se državni centri moći u Crnoj Gori, atakujući bezobzirno na hramove i imovinu Cetinjske mitropolije najnovijim prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica, služe falsifikovanjem istorijskih činjenica.

- Uvidom u arhivski dokument o popisu državne imovine, tokom trajanja nezavisne države Kraljevine Crne Gore do 1918, jasno se vidi da nijedna pravoslavna, ni rimokatolička crkva, ni džamija nisu bile imovina države - istaknuto je u saopštenju.

Objašnjavaju da su u srednjovjekovnoj Zeti, gospodari koji su bili izdanci narodnih dinastija Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića i Crnojevića, ustupali vladarskim poveljama brojne i bogate zemljišne posjede manastirima i crkvama, a darovani posjedi postajali su vlasništvo hramova, odnosno Crkve, a ne države ili dvora. Iz Mitropolije navode primjer povelje od 4. januara 1485. kojom je gospodar Zete Ivan Crnojević darovao cetinjskom manastiru dvije trećine Cetinjskog polja, ali i zemljišne posjede u Dobrskom selu i Ceklinu i solane u Grblju. Mitropolija ističe da je temelj zemljišnoj svojini i imovinskim pravima ostroškog manastira položio lično sveti Vasilije Ostroški, rođen 1610. u selu Mrkonjići kod Trebinja, Srbin iz Hercegovine.

- Sveti Vasilije Ostroški se kao mitropolit zahumski, odstupajući ispred zuluma Turaka, skrasio u zabitoj pećini na padinama ostroških greda i sa grupom monaha sazidao Gornji ostroški manastir posvećen Časnom krstu. Da bi obezbijedio novosazidanom manastiru materijalni osnov za opstanak i duhovnu misiju, sveti Vasilije je otkupio određene zemljišne parcele u podostroškim selima - podsjećaju iz Mitropolije.

Ostroški svetitelj u završnom segmentu Zavještajnog pisma izriče anatemu kojom štiti zemljišnu imovinu ostroškog manastira koju mu je lično obezbijedio i jasno i nedvosmisleno opominje seljane podostroških sela da se ne bi usudili da nasilno i protivpravno prisvajaju posjede manastira.

- U protivnom, suočiće se sa dejstvom kletve koju na uzurpatore ostavlja. A suočiti se sa kletvom svetog Vasilija nije nimalo razumno - poručuju iz Mitropolije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će SPC biti omogućeno da sačuva svoje hramove i svetinje u Crnoj Gori. Kako je dodao, ne želi verbalne ratove i sukobe sa Crnom Gorom. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, povodom sulude odluke o otimanju srpske crkvene imovine u ovoj državi, da će proći kao bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Venecijanska komisija

Podgoričke “Vijesti” pišu da je na plenarnoj sjednici Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o crnogorskom prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, navodeći da je jedino predstavnik Srbije bio protiv, dok je BiH bila uzdržana. Crnogorska Vlada objavila je u petak da se Venecijanska komisija pozitivno izjasnila o tom zakonskom prijedlogu, dok je koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić rekao da je, od svega što je objavljeno u medijima, tačno samo da je Venecijanska komisija razmatrala zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana