Nestali hrvatski milijarder pojavio se nakon dvije godine

Agencije
Nestali hrvatski milijarder pojavio se nakon dvije godine

Zagreb - Prvi zagorski milijarder Božidar Gorup (51) vratio se kući dvije godine nakon što je prijavljen njegov nestanak i za njim pokrenuta potraga.

Ovu informaciju potvrdila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska, koja je dobila nalog da se Gorupovo ime skine iz Nacionalne evidencije nestalih osoba. Podaci o nestalom Gorupu su bili objavljeni i na Interpolovoj evidenciji nestalih osoba, s napomenom da je prepoznatljiv po ožiljku od operacije slijepog crijeva.

Nije poznato gdje je tajkun boravio posljednje dvije godine tokom kojih je trajala potraga za njim. Božidar Gorup otišao je od kuće 19. januara 2015. godine, a od tada mu se gubio svaki trag. Njegova porodica prijavila je nestanak 2. februara. Prvo su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, ali od tada se nije pojavljivao. U medijima se spekulisalo da je Gorup 25. januara kupio avionsku kartu na beogradskom aerodromu. Nagađalo se da je tajkun na jednom tropskom ostrvu, ali policija zvanično ništa nije potvrđivala. Osim Gorupove porodice, njegov povratak očekivali su brojni povjerioci koji od njegovih firmi potražuju novac. Iako od njega potražuju milione kuna, nisu podnijeli nikakvu krivičnu prijavu. Tajkun je nestao nakon što je krenuo sunovrat njegove firme „Gorup“ koja se bavila trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije.

Zlatno doba njegove firme bila je 2012. godina, kada je on postao prvi zagorski milijarder. Božidar je sa mlađim bratom Damirom započeo posao prije dvadeset godina. U 2011. godini prihodi njegove firme dostigli su 820 miliona kuna, a na kraju 2012. godine firma je ostvarila milijardu kuna prihoda (132 miliona evra). Poslije toga, usmjerio se na rast poljoprivredne proizvodnje hrane i trgovinu. Nakon rizičnih ulaganja i poplava u istočnoj Slavoniji 2014. godine, kompanija je doživjela propast. Poplave su uništile desetine njegovih farmi, a nekoliko mjeseci kasnije Gorup je nestao iz Hrvatske. Trenutno je firma „Gorup“ u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 miliona kuna duga različitim povjeriocima. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Božidar Gorup povezan je sa čak 55 različitih poslovnih subjekata i upravlja sa 111 miliona evra. (Agencije)

„Bajeru“ duguje pet miliona evra

Među najvećim Gorupovim povjeriocima su njemački farmaceutski div „Bajer“, koji potražuje čak 28 miliona kuna (3,7 miliona evra), te „Petrohemija“, kojoj su ostali dužni gotovo 38 miliona kuna (pet miliona evra). Gorup 16,9 miliona kuna (2,2 miliona evra) duguje firmi „Pionir sjeme“. U predstečajnoj nagodbi je i njegova firma „Gorup stočarstvo“, koja je uprkos prihodima od 85,28 miliona kuna (11,2 miliona evra) završila u minusu od 5,45 miliona kuna (720.000 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana