Нестали хрватски милијардер појавио се након двије године

Агенције
Нестали хрватски милијардер појавио се након двије године

Загреб - Први загорски милијардер Божидар Горуп (51) вратио се кући двије године након што је пријављен његов нестанак и за њим покренута потрага.

Ову информацију потврдила је Полицијска управа Крапинско-загорска, која је добила налог да се Горупово име скине из Националне евиденције несталих особа. Подаци о несталом Горупу су били објављени и на Интерполовој евиденцији несталих особа, с напоменом да је препознатљив по ожиљку од операције слијепог цријева.

Није познато гдје је тајкун боравио посљедње двије године током којих је трајала потрага за њим. Божидар Горуп отишао је од куће 19. јануара 2015. године, а од тада му се губио сваки траг. Његова породица пријавила је нестанак 2. фебруара. Прво су мислили да је отишао на Свјетско рукометно првенство у Катар, али од тада се није појављивао. У медијима се спекулисало да је Горуп 25. јануара купио авионску карту на београдском аеродрому. Нагађало се да је тајкун на једном тропском острву, али полиција званично ништа није потврђивала. Осим Горупове породице, његов повратак очекивали су бројни повјериоци који од његових фирми потражују новац. Иако од њега потражују милионе куна, нису поднијели никакву кривичну пријаву. Тајкун је нестао након што је кренуо суноврат његове фирме „Горуп“ која се бавила трговином, пољопривредом и обновљивим изворима енергије.

Златно доба његове фирме била је 2012. година, када је он постао први загорски милијардер. Божидар је са млађим братом Дамиром започео посао прије двадесет година. У 2011. години приходи његове фирме достигли су 820 милиона куна, а на крају 2012. године фирма је остварила милијарду куна прихода (132 милиона евра). Послије тога, усмјерио се на раст пољопривредне производње хране и трговину. Након ризичних улагања и поплава у источној Славонији 2014. године, компанија је доживјела пропаст. Поплаве су уништиле десетине његових фарми, а неколико мјесеци касније Горуп је нестао из Хрватске. Тренутно је фирма „Горуп“ у предстечајној нагодби због више од 270 милиона куна дуга различитим повјериоцима. Према подацима сервиса Пословна Хрватска, Божидар Горуп повезан је са чак 55 различитих пословних субјеката и управља са 111 милиона евра. (Агенције)

„Бајеру“ дугује пет милиона евра

Међу највећим Горуповим повјериоцима су њемачки фармацеутски див „Бајер“, који потражује чак 28 милиона куна (3,7 милиона евра), те „Петрохемија“, којој су остали дужни готово 38 милиона куна (пет милиона евра). Горуп 16,9 милиона куна (2,2 милиона евра) дугује фирми „Пионир сјеме“. У предстечајној нагодби је и његова фирма „Горуп сточарство“, која је упркос приходима од 85,28 милиона куна (11,2 милиона евра) завршила у минусу од 5,45 милиона куна (720.000 евра).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана