Nema Vikipedije na crnogorskom jeziku

Agencije
Nema Vikipedije na crnogorskom jeziku

Podgorica - Projekat slobodne enciklopedije na internetu, Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje i smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i jezik bošnjačkog naroda, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocjenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenijeli su mediji u Crnoj Gori.

Ovu informaciju saopštio je publicista Slobodan Jovanović, koji je dio tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku.

- Činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu. Mi to doživljavamo kao diskriminaciju ili poniženje - naveo je Jovanović.

Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promijeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, sa vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na njihove standarde .

Dodao je da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.

Vikipedijine članke zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a veliku većinu članaka može da uređuje svako ko ima pristup internetu. Kako je popularnost Vikipedije konstantno rasla od njenog početka, ona se sada nalazi među pet najposjećenijih sajtova na svijetu. U posjedu 49,2 miliona članaka

Članke na Vikipediji može mijenjati svako sa pristupom internetu, što je i slogan ovog veb-sajta. Projekat je počeo 15. januara 2001. godine kao podrška Nupediji, enciklopediji koju su pisali stručnjaci. Sada njome rukovodi neprofitna Zadužbina Vikimedija. Vikipedija trenutno ima više od 49,2 miliona članaka na 298 projekata, od čega je više od 5,7 miliona na verziji pisanoj engleskim jezikom te više od 613.000 članaka na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana