Nekoliko stotina bezbjednjaka i snajperisti čuvaju Vučića

Nekoliko stotina bezbjednjaka i snajperisti čuvaju Vučića 11.02.2018 12:04 | Srna

Zagreb - U obezbjeđenje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih dijelova hrvatskog bezbjednosnog sistema, a biće spremni i snajperski timovi Antiterorističke jedinice Lučko, jer je dolazak Vučića za hrvatske bezbjednosne službe jedan od većih izazova, piše zagrebački "Jutarnji list".

Prema nezvaničnim saznanjima ovog lista, u obezbjeđenje Vučića uključena je policija u uniformi i civilu, Uprava za posebne poslove bezbjednosti, Bezbjednosno-obavještajna agencija, Vojna bezbjednosno-obavještajna agencija, do snajperskih timova Antiterorističke jedinice Lučko.


S obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićeva dolaska u Zagreb zakazane za sutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici na protivterorističkim odjeljenjima koji provjeravaju sve osobe i grupe koje bi mogle ugroziti bezbjednost predsjednika Srbije.

List navodi da se sav hodogram protokola i bezbjednosni rizici koordinišu i u saradnji sa nadležnim službama Republike Srbije i službi zaduženih za osiguranje Vučića za sada se drže podalje od javnosti.

Da je tako govori i podatak da ni iz Kancelarije predsjednika Hrvatske ni iz nadležnih gradskih službi nema odgovora na pitanje hoće li na trasi kojom će proći Vučić na stubovima javne rasvjete biti istaknute astave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb. I jedini razlozi za to ćutanje su bezbjednosni.

Procijenjeno je da bi protivnici Vučićeva dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srpskih zastava.

Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi se mogla iščitati bilo kakva prijetnja, te provjeravjau svi oni koji su prije učestvovali u sličnim incidentima.

List podsjeća da su uvijek diskretni poslovi osiguranja državnika koje pripremaju bezbjednosne službe dviju država, ali i ne samo one, jer ovakva posjeta uključuje razmjenu informacija na širem međunarodnom nivou.

Kad je riječ o bezbjednosti šefova država, tu nema nikakvih političkih ili ideoloških "brana" saradnji, nego se radi isključivo po pravilima policijsko-obavještajne struke.

I prethodnica Vučićeva osiguranja već je stigla u Zagreb, a osim osiguranja predsjednika Srbije, posebni timovi rade i pripremu osiguranja cijele delegacije, kao i delegacije privrednika.

"Jutarnji" navodi da se zbog Vučićevog dolaska, sigurno neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo ranije za dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsjednika.

MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći te će se morati raspolagati dovoljnom količinom krvi krvne grupe kakvu ima i Aleksandar Vučić. To nije ništa neuobičajeno, nego standardna rutina u svim državničkim posjetima.

List podsjeća, da je kada je Vučić u pitanju, u zadnje tri godine bilo nekoliko bezbjednosnih incidenata. Prilikom posjete Potočarima blizu Srebrenice, napadnuti su on i njegovo osiguranje, što je ocijenjeno kao ozbiljan propust bezbjednosnih službi BiH.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica