NATO Crnoj Gori uz zaštitu donio i milione za investicije

Agencije
NATO Crnoj Gori uz zaštitu donio i milione za investicije

Podgorica - Crna Gora je ulaskom u NATO dobila ne samo zaštitu 28 ostalih zemalja članica, već je sa tih adresa stigao i veliki broj stranih investicija i turista.

Iz Centralne banke Crne Gore ističu da je udvostručen priliv investicija u ovoj godini, u odnosu na isti period prošle godine.

- Prema preliminarnim podacima, ukupan priliv stranih direktnih investicija iz zemalja članica NATO (28 zemalja) samo u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosio je 215,2 miliona evra, što je znatno više nego u istom periodu 2017. godine kada je priliv iznosio 96,6 miliona evra - podaci su Direkcije za odnose s javnošću Centralne banke.

Najveći priliv stranih direktnih investicija, među zemljama članicama, ostvaren je iz Italije (18 odsto ukupnog priliva), Mađarske (13,6 odsto), Turske (7,3 odsto) i Belgije (2,8 odsto).

Crna Gora je postala punopravna, 29. članica  NATO,  5. juna 2017. godine, a dva dana kasnije njena zastava se zavijorila  u Briselu. I podaci Nacionalne turističke organizacije pokazali su da je porastao i broj turista iz zemalja članica NATO.

Prema zvaničnim statističkim podacima MONSTAT-a za kolektivni smještaj i procjenama za individualni smještaj, samo za prvih šest mjeseci ove godine broj turista iz zemalja članica NATO bio je veći je u prosjeku za oko 25 odsto.

Najveći rast broja turista zabilježen je, među članicama, iz Litvanije (87 odsto), Njemačke (62 odsto), Mađarske (53 odsto) pa čak i iz Hrvatske (30 odsto).

Jedan od većih benefita članstva, činjenica da Crna Gora u svakom trenutku može računati na podršku još 28 članica, kako kada su u pitanju unapređenje nacionalnog odbrambenog sektora, tako i u slučajevima vanrednih situacija.

Crna Gora inače učestvuje u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu, gdje se trenutno nalazi deveti kontingent sa 29 pripadnika Vojske Crne Gore.

Do kraja godine dva oficira počeće učešće u misiji KFOR-a na Kosovu. Članstvo u NATO garantuje političku i ekonomsku stabilnost kao jednim od ključnih preduslova pozicioniranja Crne Gore. (Agencije)

Članarina

Crna Gora za članarinu u NATO na godišnjem nivou izdvaja oko 450.000 evra. Iz Ministarstva odbrane  ističu da taj iznos predstavlja 0,027 odsto ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta.

- Članarina od 450.000 evra koja se uplaćuje u NATO budžet, svakog građanina Crne Gore godišnje košta oko 70 centi - podaci su Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana