НАТО Црној Гори уз заштиту донио и милионе за инвестиције

Агенције
НАТО Црној Гори уз заштиту донио и милионе за инвестиције

Подгорица - Црна Гора је уласком у НАТО добила не само заштиту 28 осталих земаља чланица, већ је са тих адреса стигао и велики број страних инвестиција и туриста.

Из Централне банке Црне Горе истичу да је удвостручен прилив инвестиција у овој години, у односу на исти период прошле године.

- Према прелиминарним подацима, укупан прилив страних директних инвестиција из земаља чланица НАТО (28 земаља) само у првих шест мјесеци 2018. године износио је 215,2 милиона евра, што је знатно више него у истом периоду 2017. године када је прилив износио 96,6 милиона евра - подаци су Дирекције за односе с јавношћу Централне банке.

Највећи прилив страних директних инвестиција, међу земљама чланицама, остварен је из Италије (18 одсто укупног прилива), Мађарске (13,6 одсто), Турске (7,3 одсто) и Белгије (2,8 одсто).

Црна Гора је постала пуноправна, 29. чланица  НАТО,  5. јуна 2017. године, а два дана касније њена застава се завијорила  у Бриселу. И подаци Националне туристичке организације показали су да је порастао и број туриста из земаља чланица НАТО.

Према званичним статистичким подацима МОНСТАТ-а за колективни смјештај и процјенама за индивидуални смјештај, само за првих шест мјесеци ове године број туриста из земаља чланица НАТО био је већи је у просјеку за око 25 одсто.

Највећи раст броја туриста забиљежен је, међу чланицама, из Литваније (87 одсто), Њемачке (62 одсто), Мађарске (53 одсто) па чак и из Хрватске (30 одсто).

Један од већих бенефита чланства, чињеница да Црна Гора у сваком тренутку може рачунати на подршку још 28 чланица, како када су у питању унапређење националног одбрамбеног сектора, тако и у случајевима ванредних ситуација.

Црна Гора иначе учествује у мисији "Одлучна подршка" у Авганистану, гдје се тренутно налази девети контингент са 29 припадника Војске Црне Горе.

До краја године два официра почеће учешће у мисији КФОР-а на Косову. Чланство у НАТО гарантује политичку и економску стабилност као једним од кључних предуслова позиционирања Црне Горе. (Агенције)

Чланарина

Црна Гора за чланарину у НАТО на годишњем нивоу издваја око 450.000 евра. Из Министарства одбране  истичу да тај износ представља 0,027 одсто укупног заједничког годишњег НАТО буџета.

- Чланарина од 450.000 евра која се уплаћује у НАТО буџет, сваког грађанина Црне Горе годишње кошта око 70 центи - подаци су Министарства одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана