Merkel neće da dijeli savjete o Kosovu, Vučić spreman na kompromis

Tanjug
Merkel neće da dijeli savjete o Kosovu, Vučić spreman na kompromis

Berlin – Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Njemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala, rekao je danas predsjednik Srbije Alerksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji u Berlinu s Merkelovom.

Njemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu.

"Mi znamo da je pred nama težak put rješavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepraka rješavanje pitanja Kosova", rekao je srpski predsjednik.

On je prenio novinarima da je kancelarki rekao da ne vjeruje u jednostvana rješenja, već u kompromis.

"Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik", istakao je Vučić.

Merkelova je dodala da njena zemlja pruža podršku Srbiji.

"Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem", rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Ona je ponovila da pregovori o priključenju mogu da budu uspješni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svijetlu pitanja odnosa sa Kosovom.

"Zato smo se djelimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rješenja za Kosovo", rekla je Merkel.

Dodala je da treba riješiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin "cijeni učešće predsjednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana".

"Ja ne propisujem šta se mora desiti po pitanju Kosova, neću da dijelim savjete, predsjednik Srbije je tu glavni akter", poručila Merkel po pitanju sporazuma Beograda i Prištine.

Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta "koja će propisati šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi".

"Inicijativa polazi od strane Srbije, predsjednik Srbije je taj koji je tu glavni akter", rekla je Merkel.

"Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti", rekla je Angela Merkel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana