Merčep u banji umjesto u zatvoru!?

Srna
Merčep u banji umjesto u zatvoru!?

Zagreb - Tomislav Merčep, koga je hrvatski Vrhovni sud osudio na sedam godina jer, kao ratni komandant jedinice poznate kao “merčepovci”, nije spriječio zločine nad srpskim civilima, umjesto u zatvorskoj ćeliji, dane provodi u banji, što mu se računa u odsluženje kazne, objavio je “Indeks”.

Ovaj hrvatski portal navodi da su povlašćeni tretman i mjesec i po odmora u Krapinskim toplicama Merčepu omogućili Ministarstvo pravde uz asistenciju Ministarstva branitelja Hrvatske.


Iz hrvatskog Ministarstva pravde na “Indeksov” upit je odgovoreno da je “zatvoreniku na osnovu preporuke ljekara odobreno liječenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za potrebno liječenje ne postoje uslovi u okviru zatvora”.

“Indeks” podsjeća da su iz ovog ministarstva propustili da napomenu da je Merčep u banji proveo i prošlo ljeto.

Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. godine Merčepa na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.

“Merčepovci” su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 lica srpske nacionalnosti, od kojih su 43 ubili, tri lica se vode kao nestala, dok je šestoro preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana