Љубљани упућена дипломатска нота

Срна
Љубљани упућена дипломатска нота

Загреб - Министарство спољних и европских послова Хрватске позвало је Словенију да се уздржи од једностраних потеза у вези са рјешавањем питања границе и да пређе на конструктиван дијалог.

Из Министарства спољних и европских послова Хрватске саопштено је да је Амбасади Словеније у Загребу данас упућена дипломатска нота у вези са најавом словеначке стране о намјери почетка једностраног провођења арбитражне одлуке.


Позвана су, како се наводи, словеначка тијела државне власти на уздржаност, избјегавање инцидената и непредузимање једностраних мјера које би имале за циљ покушај промјене стања на терену на штету Хрватске.

"Сваки такав потез био би неприхватљив, при чему би мјере које би укључивале пријетњу силом или примјену силе, према Повељи Уједињених народа, представљале тешку повреду међународног права", додаје се у саопштењу.

Дипломатском нотом Хрватска је позвала словеначку страну да остане привржена мирном рјешавању отворених питања, као што и приличи двјема сусједним државама, чланицама ЕУ и савезница у НАТО.

У дипломатској се ноти подсјећа се да је провођење арбитражних одлука у међудржавним односима у потпуности препуштено договору између странака у спору, те да је Хрватска била потпуно јасна у порукама како не може прихватити наведену одлуку и да је неће провести.

У ноти се истиче спремност Хрватске да са Словенијом непосредним договором ријеши ово још увијек отворено питање границе, за шта је Хрватска предложила и одговарајући правни оквир те је спремна да преговара о коначном смјеру протезања граничне линије који би био у интересу и једне и друге државе, као и становника обје државе.

Из хрватског Министарства наводе да од словеначке стране очекују да не посеже за примјеном било каквих једностраних, па и репресивних мјера и средстава у покушају провођења арбитражне одлуке, те да се, најприје у интересу становника обје државе које живе у пограничним подручјима, уздржи од дјеловања која би могла довести до инцидената и непотребног подизања напетости.

Арбитражни суд у Хагу је пресудом о граничном спору између Словеније и Хрватске одлучио да велика већина Пиранског залива, односно Савудријске вале, како то подручје називају Хрвати, припадна Словенији, која је посебним актом удруживања добила и коридор према међународним водама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана